Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az arany sárgatarka levelű fagyal ültetése sövényként

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 13. 17:13:35

Az arany sárgatarka levelű fagyalt leginkább tömött sövényként szokták felhasználni. Azonban attól függetlenül, hogy sövényt szeretnénk belőle nevelni, az ültetés első lépéseit ugyanúgy kell végigcsinálni, mint az összes többi növény esetében.

Mivel akár 3-4 méter magas is lehet az évek múltával az arany sárgatarka levelű fagyal, ezért fontos, hogy megtaláljuk neki a megfelelő helyet, ahol bőven tud növekedni, terjedni és nem lesz útban a későbbiekben.

Ha megvan az alkalmas helye a cserjének, akkor javasolt a terület földjét ásóval átforgatni, hogy minél porhanyósabb talajba lehessen beültetni a növényt. Ezzel a talaj előkészítéssel elősegíthető a gyökerek könnyebb terjedése és növekedése.

Általános alapszabály, hogy minden növénynek általában kétszer olyan széles és mély ültető gödörre van szüksége, mint amekkora konténerben megvásárolta. Ahhoz, hogy a vegetációs idő alatt kellő mennyiségű tápanyagot kapjon a cserje, célszerű Dolce Vital általános virágföld keverékkel feltölteni az ültető gödröt. Ahhoz, hogy összefüggő, egységes sövényt lehessen belőle nevelni a rendszeres metszéssel, javasolt 30 cm-es sortávra és 40 cm-es tőtávra ültetni az arany sárgatarka levelű fagyalt.

Mivel kertészetemtől konténeres kiszerelésben kapja meg az arany sárgatarka levelű fagyalt, ezért a téli fagyokat leszámítva, az év bármely szakában ültethető a cserje. Akkor, hogy ha a kora téli, de még fagymentes időszakot választja az ültetés időszakának, ajánlott felkészíteni a cserjét a hidegebb napokra. Ekkor javasolt felaprított lombbal, szalmával vagy talajtakaró hánccsal befedni a cserjét 30-40 cm-es magasságig. Ezzel az egyszerű óvintézkedéssel megóvható a cserje, a téli talajátfagyás okozta gyengüléstől.

Tartalomhoz tartozó címkék: sövény növények fagyal