Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A sötétbíbor virágú lilaakác gondoskodásáról pár gondolat

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 20. 17:29:56

Minden növény életében fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk rá. A sötétbíbor virágú lilaakác nem tartozik a munkaigényes növények közé, így csak párszor kell ránézni illatos, lilás virágú kertbarátunkra.

Talajtakarás: Minden tavasszal érdemes a tövét körbevenni felaprított fadarabokkal 4-5 cm vastagon. Ez segíti a földet abban, hogy ne száradjon ki, valamint a gyomok növekedését is meggátolja.

Metszés: Ősszel és kora tavasszal kell megmetszeni a sötétbíbor virágú lilaakácot. A metszéssel irányíthatjuk a hajtásai, csillapíthatjuk a túlzott növekedését, megfiatalíthatjuk a régi lilaakácokat, valamint remekül meg lehet fékezni vele a betegségek terjedését.  

Öntözés: Az újonnan elültetett sötétbíbor virágú lilaakácot alaposan meg kell öntözni, amit minden héten, legalább egyszer el is kell végezni. Nyári forró, száraz napokon javasolt még egy öntözési napot beiktatni. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy szükséges-e a víz kijuttatása, akkor egyszerűen csak nyomjuk az ujjunkat a földbe, és ha azt vesszük észre, hogy nem lett nyirkos az ujjunk, akkor minél előbb öntözzük meg a növényt.

Növényvédelem: A helyesen gondozott sötétbíbor virágú lilaakác nem túlzottan fogékony a kártevőkre, vagy kórokozókra, azonban mégis felmerülhetnek problémák. A helytelen bánásmód hatására legyengülhet a növény, így fogékonnyá válhat a pajzstetvekre, a levélfoltosodásra, illetve a lisztharmatra is. Metszéssel is előidézhető a gyengülés, ha nem elég tiszta metszőollót használnunk a munka során.

Látható, hogy nem igényel mindennapi, folyamatos munkát a sötétbíbor virágú lilaakác, azonban azt a pár napot, amit rászánunk, valóban teljes erőbedobással csináljuk végig. A munkánk gyümölcse tavasszal lesz látható, amikor rengeteg, egészséges, nagy, illatos virágfürttel ajándékoz meg bennünket a lilaakác.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: lila akác