Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A narancsvirágú cserjés pimpó ültetése

A pimpó egy sűrű ágrendszerű, dús megjelenésű elsősorban talajtakaró cserjeféle, melynek magasabb változatai ugyanakkor sövényként is alkalmazhatók a kertekben. A pimpót sokszínű felhasználhatósága és kedves megjelenése teszi kedveltté a kertbarátok körében! A cserjés pimpó ültethető szoliterként és jelzősövénynek is.

Had mutassam meg, hogy miképp kell gondozni a narancsvirágú cserjés pimpót.

A cserjés pimpó ültetésének menete

A cserjés pimpót, ha több tőt szeretnénk ültetni egymás mellé, akkor annak ajánlott ültetési távolsága 50-70 cm. Szoliterként alkalmazva a tőtávolság 80-120 cm. Az ültetőgödör mérete 40x40x40 cm vagy 60x60x60 cm legyen a konténer nagyságától függően.

Az ültetőgödörbe ajánlott szarvasmarhatrágyát szórni, és jól beöntözni, majd belehelyezni a növényt. A termőföld visszahelyezése után szükséges a cserje alapos megöntözése.

Narancsvirágú cserjés pimpó virágba borulva

A cserjéket az ültetés utáni két évben szükséges gyakran öntözni, és trágyázással folyamatosan pótolni a tápanyagot. 1-2 évenként szükséges az ifjító metszés, amely kora tavasszal történik. Ez az elszáradt ágak és az idős hajtások eltávolítását jelenti, majd a cserje fiatalabb hajtásainak erős visszametszését.

Hogyan kell szaporítani a narancsvirágú cserjés pimpót?

A cserjés pimpó vegetatív úton szaporítható, késő tavasszal vagy nyár elején zölddugványozással új cserjék nevelhetők akár egy hajtásból. A zölddugványozás lényege, hogy a még nem elfásodott hajtásokat használjuk fel hajtatásra. A kiválasztott még nem elfásodott hajtásokat lehetőleg fertőzésmentes talajba ültessük el. A növény a gyökeresedéskor a zöld részeiből vonja ki a tápanyagokat.

A rendszeresen öntözött és ápolt dugványok 3-4 hét alatt szépen meggyökeresednek. A begyökeresedést észrevehetjük azon, ha a lankadt levelek újra kizöldülnek, mert ekkortól már a növény gyökere kifejlődött annyira, hogy a vízpótláshoz elegendő vizet fel tudjon szívni magának.

Egy növény fejlődésének figyelemmel kísérése nagy örömet okozhat, de szívvel ajánljuk a kertészetünkben már felnevelt cserjék kiültetését.

Mi a helyes módja a cserjés pimpó metszésének?

A növények számára a tél végi, kora tavaszi metszés a gyors növekedés és a minél nagyobb virághozam elérése céljából fontos, ugyanakkor egy kompakt cserjefolt elérése is cél. Így lesz sűrű virágzású cserjénk, és üde színfoltja a kertünknek. A narancsvirágú cserjés pimpó késői virágzású, ezért kora tavasszal kell metszenünk. Ennek hatására lesz gazdag és tartós virágzású a cserjénk, és a virágzás egészen a fagyokig eltarthat.

A metszést a beteg, idős hajtásrészek kivágásával kezdjük, s erősen visszavágjuk a vastagabb hajtásokat 4-8 rügyre, a vékonyabbakat 1-3 rügyre. Így fog növényünk sok új, egészséges hajtást növelni, és évről évre megújulni.

Hasznosnak találta a cikket? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetsziket.

További cikkeimet ide kattintva olvashatja.

Cserjés pimpót szeretne vásárolni otthonába? Nézzen körül itt.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje pimpó