Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mindent a Lynwood aranycserjéről!

Mindenki kertjébe biztosan jó választás a Lynwood aranycserje, mert korán virágzik és akkor tele vannak az ágai rengeteg apró aranysárga virággal. Ahhoz, hogy mindig egészséges képet mutasson ez a díszcserje, oda kell figyelni az ültetés folyamán. Mivel magasra megnövő cserje a Lynwood aranycserje, ezért fontos előre átgondolni, hogy hol szeretnénk a későbbiekben gyönyörködni benne.

Nem ajánlott ablakok vagy ajtók elé ültetni, hiszen a 2-3 méter magas dísznövény könnyen zavaró lehet a későbbiekben. Napos, félárnyékos helyen érzi a legjobban magát, azonban napra ültetve még több sárga virágra lehet számítani. Fontos hangsúlyozni, hogy az aranycserje magja mérgező, ezért körültekintőek legyünk az ültetési hely megválasztásánál. Nem szabad olyan helyre telepíteni, ahol sok gyermek szaladgál és nem lehet őket minden pillanatban figyelemmel követni.

Az ültetése

Kertészetemtől a Lynwood aranycserjét konténeres kiszerelésben kapja meg, ezért a téli fagyos időszakot leszámítva, az év bármely szakában ültethető. Ha megvan a megfelelő hely, akkor annak a területnek a földjét ajánlott jól átforgatni ásóval, hogy minél porhanyósabb földbe tudjuk beültetni a cserjét. Ezzel a talaj-előkészítéssel a gyökerek terjedését segítjük.

Ezután kétszer olyan mély és széles gödröt készítsen, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta a cserjét. Az ültetőgödröt töltse fel Mabako szerves istállótrágyával, így csak az egész vegetációs idő alatt kellő mennyiségű tápanyaghoz fog jutni. Rendszeres metszéssel sűrű, egybefüggő sövény is nevelhető belőle. Ekkor 40-60 cm-ként érdemes ültetni a töveket. Az ültetés végén alapos megöntözés szükséges, amit heti rendszerességgel ajánlott megismételni.

Téli felkészítés

Ha a kora téli, de még fagymentes időszakot választja a Lynwood aranycserje ültetésének, akkor mindenképpen fel kell készíteni a cserjét a hidegebb napokra. Ekkor talajtakaró hánccsal, szalmával vagy felaprított levelekkel kell körbevenni a cserje földjét. Ezzel az egyszerű óvintézkedéssel megelőzhető a tél okozta gyengülés.

Tanácsok ahhoz, hogy mindig tündököljön a Lynwood aranycserje

Ahhoz, hogy az évek során is ugyanolyan szép maradjon az aranycserje, ajánlott odafigyelni a vegetációs idő alatt. Az újonnan ültetett Lynwood aranycserje meghálálja a rendszeres öntözést, amit az első vegetációs idő alatt hetente ismételni kell. Miután már 2-3 éve történt meg az aranycserje ültetése, nem szükséges a nagy mennyiségű, rendszeres öntözés, kivéve persze a forró, száraz nyári hónapokban.

A talajtakaró háncs használata előnyös, hiszen megvédi a talajt a kiszáradástól, a gyomok növekedését meggátolja, valamint segíti a talajt az állandó hőmérséklet megtartásában. Az első virágok megjelenését késő tavasszal várhatjuk.

Aranyeső vagy aranycserje? Olvassa el a cikkemben a választ?

Nem túlzottan fogékony kártevőkre és kórokozókra ez a díszcserje, de akad pár, ami legyengítheti. A leggyakrabban gyökérrothadás, levél foltosság, ágelhalás okozhat problémát, de ezeket könnyen meg lehet előzni, hogy ha mindig tiszta metszőollót használunk, illetve ha kellő mennyiségű tápanyagot biztosítunk neki.

Szívesen megismerné a törpe aranycserjét is? Olvassa el a cikkemet erről!

Nézze meg az alábbi videót a Lynwood aranycserjéről, és ismerje meg részletesebben!

A metszése

Azért fontos megmetszeni az aranycserjét, mert egy idő után elhagyatott, rendezetlen kinézetű lesz, ami rontja a kert összképét. Ha a következő tanácsokat megfogadja, akkor nem lesz problémája a cserje virágzásával. Ha már tudjuk azt, hogy mely ágakon várhatjuk a sárga virágok fejlődését, akkor ebből következik az, hogy a elvirágzás után, tavasszal kell elvégezni a metszést.

Ekkor az eltávolított hajtások helyén új részek kinevelésére serkentjük a cserjét. Ha helyes időben történt meg a metszés, akkor kellő mennyiségű időt hagyunk a cserjének ahhoz, hogy új hajtásokat neveljen ki. Amennyiben sokkal az elvirágzás után fogunk neki az ágak eltávolításának, akkor arra kell számítani, hogy 1-2 évig nem hozza a megszokott virágmennyiséget.

Az egészséges kinézet érdekében, 30-60 cm-es hajtásokat érdemes meghagyni a cserjén. Minden harmadik ágat kell ekkor eltávolítani, így nem éri akkora sokk a növényt, hogy ne tudna új hajtásokat fejleszteni. Azzal, hogy rövidnek mondható vesszőket hagyunk fent a bokron, az alsó szinteket bátorítjuk arra, hogy minél több erőteljes hajtást hozzon.

Ugye, milyen egyszerű a gondozása? Bátran ajánlom az ültetését!

Szeretne Ön is a kertjébe ilyen sárga csodát? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!