Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A Kúszó fűzlevelű madárbirs szaporítása

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 05. 14:02:15

A Kúszó fűzlevelű madárbirs igen közkedvelt a kertbarátok körében, mivel nevelése nem igényel nagy szaktudást, ezzel szemben azonban élénkzöld levelei és piros termései egész télen gyönyörűen mutatnak a kertben. Ezt a díszcserjét fásdugványozással és zöldleveles dugványozással lehet szaporítani.

A fásdugványozást minden kertbarátnak szívesen ajánlok, még azoknak is, akik még csak most kezdtek el megismerkedni a kertészet szépségével. A zölddugványozást azonban inkább a már gyakorlott kertbarátoknak javaslom.

A fás dugványozásnak ősszel lehet hozzákezdeni és egészen az első fagyok beálltáig lehet készíteni a következő évi szaporítóanyagot. Ez esetben 10-15 cm-es növényrészeket kell lemetszeni a vesszőkről. Fontos, hogy mindig a vessző kihajtása felett legyen elvágva az ág, hogy a későbbiekben friss, új hajtást tudjon nevelni a cserje. Az elkészült dugványokat felcímkézve és kötegelve kell elhelyezni nyirkos homokba. A dugványokat tavasszal lehet elővenni, amikor már a gyökeresedés megindult. Ezután, ha még nem eléggé meleg a levegő, akkor helyezzük külön-külön saját cserépbe őket és kicsivel hűvösebb helyre rakjuk ki a cserepeket. Miután már a kinti levegő kellemes, ki lehet ültetni végleges helyükre a madárbirs csemetéket. Zölddugványozáskor a hajtásokat fogjuk felhasználni május-július környékén, mert ekkor vannak a legjobb állapotban. A hajtásokat minden esetben a levéleredési pont alatt kell lemetszeni és 25-30 cm-es darabokat kell belőle készíteni. Mivel ezen dugványoknak szüksége lesz egy kevés levélre is, ezért az alsó 3-4 levelet eltávolítjuk, a többit viszont megtartjuk és lekicsinyítjük. Használhatunk a gyökérképződés megindulásához különféle hormonokat is, valamint fontos hogy megfelelő közegbe legyenek elhelyezve az elkészült dugványok, ehhez a homok-tőzeg keveréke a legjobb.

Amennyiben Önnek nincsen helye arra, hogy a dugványokat tárolja, akkor kertészetemtől konténeres kiszerelésben meg is rendelhető a Kúszó fűzlevelű madárbirset, ezáltal az első fagyokig, bármikor ültetheti a házhoz-szállított cserjét. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje madárbirs