Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A kis meténg gondozása

A kis meténg (Vinca minor) hazánkban a természetben is előfordul, elsősorban a félszáraz gyertyánosokban, tölgyesekben találkozhatunk vele. A kis meténg a népfolklórban több néven ismert, hívják többek közt örökzöld meténgnek, télizöld meténgnek, vagy éppen kis télizöldnek. Ezek a nevek jól mutatják a kis meténg azon tulajdonságát, hogy télen is megtartja leveleit, vagyis egész évben dekorálja a kertet, előkertet. A kis meténg ültetését elsősorban talajtakaróként javaslom, kitűnően mutat azokon a parlagi területeken, melyeket egyébként nem művelünk.

Kiknek ajánlom?

A kis meténg gondozása ténylegesen alig jelent feladatot, növényvédelmi munkákat nem kíván. Jó szívvel ajánlom ezt a csupa kedvező tulajdonsággal rendelkező évelő növényt azoknak, akik egy díszes, a pázsitot is pótolni képes, igénytelen talajtakaró növényt keresnek a kertbe, utcafrontba, vagy bármilyen csupasz talajfelületre!

Bemutatom Önnek ezt a varázslatos kis növényt az alábbi videómban is:

A kis meténg igényei

A kis meténg ültetése elsősorban akkor javallott, ha egy üde megjelenésű, dekoratív virágokat hozó talajtakaró növény telepítése a cél, mely képes elfedni a parlagi, kihasználatlan földterületek, kertrészek egyhangúságát, csúfságát. A kis meténg talajigénye alacsony, tulajdonképpen az átlagos kerti föld megfelelő a számára, a szélsőséges talajtípusok kivételével bárhol megél.

Gyakori, hogy a kertekben olyan árnyékos területek akadnak, melyek beültetése nehéz, mivel a kedvezőtlen fényviszonyok kevés növénynek felelnek meg. A kis meténg fényigénye alacsony, vagyis félárnyékban, takarásban is szépen fejlődik, ugyanakkor napos területekre is ültethető.

A kis meténg vízigénye alacsony, a kifejlett növény ritkán szorul öntözésre, csupán a tartósan aszályos hetekben szükséges a nedvesség pótlása. A kis meténg gyökérzete különleges, ugyanis a talajon szétterjedő indái legyökereznek, így nagy felületen képes egységes, pázsitszerű takarót alkotni ez az évelő.

A kis meténg gondozása

A kis meténg gondozási igénye híresen alacsony, azonban ez nem jelenti azt, hogy ez az évelő ne kívánna olykor ápolást. A kis meténg ültetési ideje majdnem az egész évre kiterjed, csupán a hideg téli hónapokban nem ajánlott telepíteni. A kis meténg rendelése után a növényt a szokott módon ültessük, majd alaposan öntözzük be, de a locsolásokat később ritkítsuk, majd csak aszályos, száraz hetekben ismételjük.

Ezen a linken megvásárolhatja a csodás 'Marie' fajtát kertészetemből!

A kis meténg metszése

A kis meténg terjedése gyors és erőteljes a kertben, indái hajlamosak legyökerezni, így a kis meténg vásárlása és telepítése után hamarosan összefüggő, pázsitszerű növénytakaró lehet a jutalmunk. A kis meténg metszése akkor indokolt, ha terjedését szabályozni szeretnénk, azonban a metszés körültekintően végezzük el! A kis meténg metszése során a fő ágakat nyessük vissza, de mindig az elágazások fölött. Minél több elágazás marad meg, annál dúsabb lesz a növény lombozata.

Nézze meg a kis meténg metszését a gyakorlatban is:

Hová ültessünk kis meténget?

A kis meténg hatékonyan képes a parlagi, műveletlen területeket elfedni. A kis meténg levelei egész évben élénkzöld színben pompáznak, még a téli hónapokban is díszlenek, így amennyiben fontos az egész éves növényi dekoráció, a kis meténg vásárlásával a probléma máris megoldott! A kis meténg kiválóan alkalmas rézsűkre való telepítésre, a lejtős kertrészeken kevés növény marad meg tartósan, a kis meténg azonban folyamatos dekorációként szolgálhat a rézsűs kertrészeken.

Ha kis meténget ültet, akkor használja ezt a közeget az ültetéshez!

A kis meténg temetői növényként is megállja a helyét, ugyanis gondozási igénye alacsony, hosszú hetekre magára lehet hagyni, élénk színe, kedves virágai azonban méltó és díszes síremléki növénnyé teszik. A kis meténg virágai áprilisban nyílnak, roppant mutatósak, szirmaik kékeslilásak, így a kis meténg egyszerűen pompás dísznövényként is ültethető.

A kis meténg gondozása ténylegesen alig jelent feladatot, növényvédelmi munkákat nem kíván, a talajra nem érzékeny, napon, és árnyékban is megél, csupán a kis meténg metszése lehet teendő, amennyiben terjedését korlátozni szeretnénk. Jó szívvel ajánlom ezt a csupa kedvező tulajdonsággal rendelkező évelő növényt azoknak, akik egy díszes, a pázsitot is pótolni képes, igénytelen talajtakaró növényt keresnek a kertbe, utcafrontba, vagy bármilyen csupasz talajfelületre!

Ezen a linken megvásárolhatja a csodás 'Marie' fajtát kertészetemből!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!