Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Izgalmas tudnivalók a vadcitromról

Megyeri Szabolcs
A különleges kerti növények kedvelőinek ajánlom a vadcitromot, melynek előnye, hogy egyszerre barátságosan ismerős és izgalmasan egzotikus! A vadcitrom, főleg mikor termést is hozott, hasonló valamennyire a citromfához, amit régóta divat otthon nevelni, a vadcitrom azonban jól ismert társánál érdekesebb megjelenésű, ráadásul kifejezetten ritka kerti növény, ezért például remek társalgás indító téma lehet kertbarát ismerősök, szomszédok között!

 

Vadcitrom rendelés a Megyeri kertészetből

 

A vadcitrom nem véletlen kapta a nevét, termése hasonlít a savanykás mediterrán gyümölcshöz, ám egyéb tulajdonságaiban jelentősen eltér attól, bár az igaz, hogy távoli rokonság fellelhető közöttük. A vadcitrom egy sajátságos megjelenésű 2-3 méter magasra megnövő díszcserje, egyediségét többek közt méretes tüskéi adják, így rögtön adódik is egy felhasználási terület, védelmi célokra is bevethető, például a telekhatárnál, vagy az utcafronti kertrész egy kevésbé belátható szakaszán.

A vadcitromot különösen vonzóvá teheti könnyű nevelhetősége, ugyanis igényei alacsonyak, tűrőképessége ellenben nagy. A vadcitrom a honi klímán teljesen télálló, természetesen az azévi friss ültetést érdemes az első egy-két télen, főleg a hidegebb hetek előtt takarással óvni, később azonban fagykárokkal nem kell számolni.

 

Vadcitromot ültetne? IDE KATTINTVA máris rendelhet egy telepítésre kész példányt!

 

Talajigénye egyszerű, az átlagos kerti földben szépen fejlődik, speciális elvárásokat nem támaszt a közeggel szemben. Vízigénye közepes, ugyanakkor jól tolerálja az aszályosabb időszakokban esetlegesen kimaradó öntözéseket, tehát egy hosszabb nyaralás alatt beálló kánikula nem fog végezni vele. Betegségei, kártevői alig ismertek, növényvédelmi feladatokkal jószerével nem kell számolni a vadcitrom esetében, ezért bátortalan vagy kezdő hobbikertészeknek is ideális választás!

 

Vadcitrom rendelés a Megyeri kertészetből

 

Nyilván mostanra már felmerült Önben a kérdés, hogy ha már ennyiszer hasonlítottam a vadcitromot jól ismert rokonához, akkor vajon ennek is ehető-e a termése? A válasz egyszerre igen és nem! A vadcitrom ősszel beérő termése a héj kivételével fogyasztható, tehát ehető, az egészségre teljesen ártalmatlan gyümölcs, ugyanakkor a sima citromnál is jóval savanyúbb, élvezeti értéke alacsony, kivéve persze, ha Ön kedveli a jócskán savanyú ízeket!.

A szürethez kapcsolódó jó tanács, hogy érdemes a leszedett vadcitromokat bő két hétig utóérlelni, így lédúsabb lesz a gyümölcs. A vadcitromból elsősorban fanyar, frissítő üdítőital készülhet, de gyümölcsként nem igazán jelentős, így aki ezt a citrusfélét választja, elsősorban izgalmas dísznövényként tekintsen rá!

 

Vadcitrom rendelhető kertészetemből!

 

A vadcitrom a nyár folyamán szaporítható, magvetéssel vagy dugványozással, de aki nem tud szerezni egy erre alkalmas példányt, egyszerűen meg is vásárolhatja konténeres kiszerelésben kertészeti webáruházamban IDE KATTINTVA. Azt ajánlom, hogy legelső példányként mindig előnevelt, konténeres csemetét szerezzen be, majd ha megtetszett Önnek a növény, akkor a következő években már erről a példányról, házilag is szaporíthatja azt. A konténeres vadcitromok mindig életerős, gondosan nevelt növények, melyek begyökerezési aránya kiültetéskor közel 100%!

A konténeres vadcitrom csemeték tavasztól késő őszig ültethetők a kertbe, de ez a növény nagyobb dézsában is nevelhető, hogy például egy mediterrán hangulatú terasz, vagy növényekkel megszépített balkon ékessége legyen. A vadcitrom virágzása tavasszal esedékes, a méretes, feltűnően fehér virágok mutatósak, illatuk azonban gyenge.

 

Vadcitrom rendelés a Megyeri kertészetből

 

A vadcitrom erősen tüskés növény, ezért kisgyermekes kertekbe nem ajánlom, vagy csak elkerített területen javasolt a tartása, hogy játék közben a kicsik nehogy megsérthessék magukat vele! A tüskésség ugyanakkor praktikus lehetőségeket is rejt, a vadcitrom ugyanis jól formázható, metszéssel kitűnően alakítható, így akár hosszanti, hatékonyan védelmező sövény is kialakítható belőle. Sövénycélú ültetés esetén az egyes töveket egymástól 40-60 centiméteres távolsággal telepítse egy előre kialakított ültetőgödörbe. Természetesen a dekoratív termésről a sövényszerű kialakításnál sem kell lemondania!

 
 
Vadcitrom rendelés a Megyeri kertészetből
 
Összefoglalva a vadcitrom legfontosabb, legjellemzőbb tulajdonságai:
 
  • Kezdetben lassan, később dinamikusan fejlődik.

  • 2 - 3 méter magasra megnövő, bokros felépítésű igazi növénykülönlegesség.

  • Tökéletesen télálló a hazai klímán, nem kell félni a téli károsodásától!

  • Áprilisban hosszan virágzik, gyönyörű szép látvány a kertben! 

  • Termése ősz végén érik be a kb. 5 cm - es gömb formájú sárga-narancssárga termése, amelynek a fehér héja nem ehető, de maga a gyümölcs igen.

  • Kiválóan lehet metszeni-formázni, akár sövény kialakítására is alkalmas!  

  • A vadcitrom terméséből vitaminban nagyon gazdag, érdekes aromájú ital készíthető. 

 

A vadcitromot máris megrendelheti kertészetemből, ha IDE KATTINT!

 

Tetszett Önnek a bejegyzés? Akkor kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg barátaival, ismerőseivel!

Tartalomhoz tartozó címkék: vadcitrom