Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Gránátalma tippek

A legtöbben a gránátalmát csak az üzletek polcairól ismerik és igen kevesen tudják, hogy akár a saját kertjükben is szüretelhetnék ezt a különlegességet. Pedig nem csak a gyümölcse ínycsiklandó, de megállja a helyét dísznövényként is, sőt akár nyírott sövényként is nevelhető. 

Mivel önmagában is nagyon esztétikus, így a birtok egy jól látható helyére telepítve remek szoliternövény válhat belőle. Gránátalmafát ültetni nem csak az egészséges és finom termése miatt érdemes, de a lenyűgöző megjelenése miatt is, amely különösen igaz a fa virágzása idején.

A lombkoronát beborító pirosas- narancsos színű virágzuhataghoz hasonlót ugyanis ritkán látni, nem beszélve arról, amikor megjelennek a termések is a zöld falevelek között. Ez a növény minden szempontból különleges! A gránátalma ugyanis egy kiemelkedően dekoratív cserje, mely megjelenésében dús bokor, vagy alacsony fa lehet, de akár sövényként is nevelhető.

Gránátalma bokorként

A gránátalma dísznövényként is kiváló választás

A gránátalma magassága általában legfeljebb öt méter, terebélyes bokorként pedig akár három méter szélesre terpeszkedik. A lombhullató növényt elsősorban virágainak szépsége emeli ki az átlagból, a tölcséres virágok júniusban nyílnak a hajtásokon, melyeknek a szintén szemkápráztató, fényes tónusú, ovális levelek adnak szép hátteret.

A gránátalma (Punica granatum) azon egzotikus gyümölcsök közé tartozik, melyekről a legtöbben azt hiszik, nálunk nem termeszthetőek. Ugyanakkor ahogyan a mandarinnal, kivivel, citrommal sikert lehet elérni, úgy a gránátalma is megél nálunk.

Az eredendően Afganisztánban, Iránban, Egyiptomban, Dél-Amerikában, Kínában és a mediterrán területeken honos gránátalma a XVII. századtól fogva vált elterjedtté és divatossá egész Európában, és hamarosan Magyarországra is eljutott, nem újkeletű vendég tehát nálunk ez a gyümölcsféle. Sajnos a gránátalma ugyan valóban életképes a mi klímánkon, szüretelhető termésre nálunk nemigen lehet számítani, sokkal inkább dísznövényként ültethetjük ezt a cserjefélét.

A gránátalma megjelenésében dús bokor, vagy alacsony fa lehet, magassága általában legfeljebb öt méter, terebélyes bokorként pedig akár három méter szélesre terpeszkedik. A lombhullató növényt elsősorban virágainak szépsége emeli ki az átlagból, a tölcséres virágok júniusban nyílnak a hajtásokon, melyeknek a szintén szemkápráztató, fényes tónusú, ovális levelek adnak szép hátteret. A gránátalma szaporítására a legjobb módszer az előnevelt, minőségi növény vásárlása és elültetése.

A csodálatos termés

A gránátalma a talajra nem kimondottan érzékeny, azonban a legszebben a laza, humuszos közegben fejlődik. Betegségei kisszámúak, az egészséges, jól gondozott növény általában ellenálló, a gyenge talajon fejlődő, elhanyagolt példányokat előbb támadják meg betegségek és kártevők, utóbbiak közül főleg a gyapjas pajzstetű, a takácsatka, vagy a levéltetű. A gránátalma kibírja a mi teleinket is, ám az első 2-3 évben a fiatal növényt telente takarással kell óvni (avar és/vagy komposzt kupacolással), a fagyzugosabb helyeken élő bokrokat pedig minden télen védeni kell.

Az alábbi videómban megmutatom, hogyan ültessen kertjében gránátalmát:

A gránátalma elsősorban a védett, napos helyeket kedveli, érdemes jól megválasztott területre telepíteni, így a későbbi téli macera is elhagyható lesz. A gránátalma nevelése egyebekben nem jár sok feladattal, az időnkénti öntözés mellett a már kifejlett növények tavaszi ritkító metszése lesz majd lényeges teendő.

Évezredek óta használják az egészség megőrzéséhez A gránátalma antioxidáns tartalma nagyon magas, ebben rejlik gyógyító ereje, amelyet mér évezredekkel ezelőtt felfedeztek. Kínában például úgy tartották és a mai napig úgy vélik, hogy a gránátalma hozzájárul a hosszú élethez.

A gránátalma termése jótékony hatású

Az egyiptomiak pedig az örök élet szimbólumaként tekintettek erre a gyümölcsre. Emellett sok nép tartotta a szerelem, a bölcsesség és a bőség ősi jelképének. Azt, hogy milyen régóta van jelen az emberek életében ez a fafajta mi sem bizonyítja jobban, mint hogy bizonyos nézetek szerint a a gránátalmafa az Édenkertben a szerelem fája volt, Éva pedig erről vett le egy gyümölcsöt a tiltás ellenére. A gránátalma nem tartalmaz telített zsírokat, emellett nagyon magas a C- és a K-vitamin, valamint a rosttartalma is.

A gránátalmának számos fantasztikus fajtája létezik, melyeket ide kattintva meg tud tekinteni. Sőt, ha felkeltette valamelyik fajta az érdeklődését, meg is tudja rendelni a kertészetemből!

Jótékony hatása van a koleszterinszintre, rendszeres fogyasztása csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását, de a prosztatarák és a tüdőrák terjedésének megakadályozásánál is sikerrel használják. Sőt, svájci kutatók szerint az öregedés ellen is hatásos, ugyanis a benne található egyik vegyület lassíthatja ezt a folyamatot. A konyhában sem utolsó! Ezt az egzotikus gyümölcsöt előszeretettel használják sütemények, torták, pohárkrémek készítésénél, de remekül passzol a legtöbb salátához is.

A gránátalma számos salátában ízfokozó szerepet tölt be

A Cézár- vagy Waldorf salátáknak például olyan pluszt ad, amely nélkül később már el sem tudja képzelni ezeket a fogásokat. Emellett a húsok mellé készült köretekbe is belecsempészheti, így lesz különleges a rizs vagy a kuszkusz is. Vagyis minden olyan ételt még finomabbá tesz, amely önmagában is ízletes. Az egyetlen hátránya, hogy az ízletes magokat egy vastag burok védi, amelytől nem egyszerű megszabadulni, bár már nem egy olyan videó kering a világhálón, ahol a gránátalma legegyszerűbb pucolási módszereit mutatják be.

Kezdő kertészek is sikerrel termeszthetik! Ha a fentieket olvasva arra gondol, hogy ez mind szép és jó, de mégis miként élné túl ez az egzotikus gyümölcs egy magyar kertben, meg kell nyugtassam, nagyon jól érzi magát a hazai talajban, sőt, nagyon alacsony a gondozási igénye. A gránátalma ugyanis nagyon hálás dísz-, és haszonnövény, ráadásul kezdő kertészkedőknek is bátran ajánlható. Van néhány dolog azonban, amelyekre érdemes odafigyelni.

Szoliterként és sövénynek megnevelve is kiváló

Kedveli a napos, meleg fekvést, viszont az átlagos kerti talaj tökéletesen megfelelő a számára. Vízigénye közepes, télállósága megfelelő hazánk éghajlatának, vagyis az enyhébb mínuszok sem ártanak neki. Kihangsúlyozandó ugyanakkor, hogy az első néhány évben a fiatal csemetéket telente érdemes takarással kell óvni, sőt, a fagyzugosabb helyeken élőknek ezt minden esztendőben érdemes megtenni függetlenül a növény korától. Ültetésnél a hely kiválasztásánál lényeges figyelembe venni, hogy a gránátalma magassága az öt métert is elérheti, ugyanakkor metszéssel a növekedése remekül kordában tartható, így ebből kifolyólag helyigénye nem nagy.

Olyannyira tűri a metszést, hogy még sövény is alakítható belőle! A videómban megmutatom, hogyan:

Ezekről a fiatal pár éve telepített gránátalma növényekről épp eltávolították a kötözőzsineget, és a fóliát. Még rajtuk van a vastag szalmatakarás, mely a rügyeket és a vesszőket vizsgálva, szerencsére ellátta feladatát: a növények nagyobb fagykárosodás nélkül vészelték át a telet. A kifejezetten fagyérzékeny nagy cserjével sokan próbálkoznak, talán ez a kép segíthet, hogy az idén telepítendő példányoknál milyen fontossággal bír a téli védelem. A telepítésnél már eleve igyekezzünk védett helyet keresni neki, egy déli fal, egy sarok, vagy egy már kifejlett sövénysor elé ültessük.

Tudja, hogyan kezelje télen a gránátalmát? Az alábbi videómban megmutatom:

Ugye nem is olyan nehéz a gránátalma nevelése? Játszi könnyedséggel megy, ha az ember betartja ezeket a szabályokat. Próbálja ki bátran Ön is, és sok öröme lesz benne!

A gránátalmának számos fantasztikus fajtája létezik, melyeket ide kattintva meg tud tekinteni. Sőt, ha felkeltette valamelyik fajta az érdeklődését, meg is tudja rendelni a kertészetemből!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: gránátalma