Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A metélőhagyma, és amit tudni érdemes róla

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) egy a származását tekintve kérdéses növény, egyes források a Földközi-tenger vidékéről, míg mások Közép-Ázsiából származtatják. Az azonban biztos, hogy termesztése Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is zajlik.

Sokszor találkozhatunk vele a nagyobb áruházak polcain is, azonban mi magunk is termeszthetjük. Két változatát termesztik az egyik az A. schoenoprasum f. riparium, mely inkább fűszernövényként alkalmazott, a másik pedig az A. schoenoprasum f. sibiricum, amit inkább dísznövényként ültetnek, ennek levelei vastagabbak.

A fűszerkert bájos megjelenésű szegélynövénye is lehet a metélőhagyma!

A különböző típusú és stílusú fűszerkertekről ebben a cikkemben tudhat meg többet!

A metélőhagyma kellemes hagymaillatú évelő növény, mely hengeres, csöves leveleit megdörzsölve még intenzívebbé válik. Levelei tőállóak, tehát ránézésre egy pontból indulnak ki. A hagymái kifejezetten apró méretűek, sűrű gyökérzetet fejlesztenek, mely mélyre hatol le a talajban. Apró virágai, gömbszerű virágzatba tömörülnek, igen dekoratívak és lilás-rózsaszínes árnyalatuk miatt kedvelt dísznövénnyé is tették a metélőhagymát.

A snidling a dísznövények között is helyet érdemel!

Ha a snidling helyett vöröshagymát termesztene, olvassa el ezt a cikkemet!

Mivel évelő növény, így 5-6 évig egy helyben hagyható, így a fűszerkertben az évelő növények közé telepítsük. Hidegtűrő növény, a hagymafélék közül az egyik legjobb hidegtűréssel rendelkezik, így magjai 3-4°C-on csírázásnak indulnak, azonban levelei erős téli lehűlések elszáradhatnak, bebarnulhatnak, de a föld alatti hagymák nem károsodnak, ezekből tavasszal újra kihajt.

A fényigénye közepesnek tekinthető, mivel napos fekvésben és félárnyéki körülmények között egyaránt termeszthető. A szárazságot jól tűri, így hosszabb szárazabb időszakokat is átvészel, azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy ez az idősebb növényekre igaz, a fiatal növények mindig érzékenyebbek!

Kedvelt cserepes fűszer, melyet a balkonon is termeszthetünk!

A balkonkertészkedésről és az ott alkalmazható növényekről ebben a cikkemben olvashat többet!

A hagymafélék tápanyagigényes növények és mivel a metélőhagyma több évig maradhat egy helyen, ezért a talajelőkészítés során juttassunk ki plusz szervesanyagot, így megalapozzuk a fejlődését. Talajban a jó szerkezetű és vízáteresztő talajok az ideálisak a számára, de a legtöbb talajtípuson sikerrel termeszthető.

Más fűszernövényekkel is bátran kombinálhatjuk!

A fűszerkert sokféle lehet, de mi van ha kis alapterülettel van dolgunk? Olvassa el cikkemet a témában!

A termesztése kétféle módon történhet: magvetéssel vagy a már meglévő növényeinknél végezhetünk tőosztást, ennek az legideálisabb időpontja az őszi időszakban van. A talajt mindkét esetben az előző év őszén érdemes előkészíteni, ez magvetés estén fontos feladat, mivel a következő év márciusában történik a vetés, ehhez pedig sima magágy szükséges.

A vetés során kialakíthatunk sorokat vagy kisebb csoportokba is vethetjük a magokat, így egy „bokros” megjelenést létrehozva. Gyorsan csírázik, de ehhez a száraz időszakokban öntözzük.

Tekintse meg az alábbi videómat a metélőhagyma neveléséről!

Gyorsan nevel sarjakat így a kelés után egy látványosan sűrűsödő állományunk lesz. Az ápolási és gondozási munkáinak egyik fontos lépése a gyomlálás, így a tövek környezetét mindig tartsuk gyommentesen, a fiatal növényeket öntözzük rendszeresen, míg az idősebbek elég a hosszan tartó szárazabb időszakokban.

Frissen szedve, apróra vágva adhatjuk hozzá ételeinkhez!

A metélőhagyma jól mutat a kékes lombú zsálya előtt is. Ismerje meg ezt a növényt is!

A metélőhagymát hajtathatjuk, így a téli időszakban is lehet friss fűszerünk. Ehhez a talaj átfagyása előtt ássunk ki a hagymákból földlabdával együtt, hűvös, fagymentes helyen tároljuk, így például pincében, ahol állandó a hőmérséklet. A hajtatást a tél folyamán bármikor elkezdhetjük, ehhez a hagymákat egy alacsonyabb cserépbe ültessük be, úgy, hogy feltöltjük a cserepet kb. ¾ részig földdel, ezután tömörítjük és ismét földet szórunk rá.

A lényeg, hogy az apró hagymák a cserép peremétől nézve kb. 1-1,5 cm-re legyenek. Ültessük őket bátran sűrűn! Ha elhelyeztük a hagymákat a cserép pereméig töltsük fel földdel. A cserepet ezután helyezzük egy világos ablakpárkányra és öntözzük rendszeresen (de ne öntözzük túl!).

Ahhoz gyorsan fejlődjön meleg is szükséges a hagymáknak, ezért a hajtatásra a szobahőmérséklet a legmegfelelőbb. 2-3 hét múlva már látványos levélzettel mutatja meg munkánk eredményét a növény.

Hajtatott növényként gyakran találkozhatunk vele az áruházak polcain!

Tekintse meg kertészetem fűszernövény kínálatát ide kattintva!

A cserepes és szabadföldi metélőhagyma esetében is a szedést, akkor kezdhetjük meg amikor a levelek legalább 15 cm-sek. A szedéshez a szükséges levélmennyiséget tőben vágjuk le. A szezon során a már szedett rész még egyszer kihajt, újra szedhetővé válik. Elsősorban friss felhasználásra alkalmas fűszer, melyet levelesek, szendvicsek, saláták ízesítésére is használhatunk, de másodlagos felhasználásaként dísznövényként is termeszthetjük.

A szedést követően a levelek folytatják növekedésüket

A dekoratív snidling mellett jól mutat a kakukkfű is, nézze meg itt, hogyan kell termeszteni!

Ebben a cikkemben a metélőhagyma, tehát snidling fontosabb tulajdonságaival és termesztésének lehetőségeivel ismerkedhettünk meg.

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!