Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kertbiztosítás

Megyeri Szabolcs

Biztosítási ajánlatokkal kis túlzással minden nap találkozunk, televíziós, rádiós reklámokban, és sokszor a biztosítást kínáló cégek munkatársai telefonon is felkeresnek minket ajánlataikkal. Az átlagember azonban a lakás-, és életbiztosításon kívül nem foglalkozik a további lehetőséggel, pedig a kerttulajdonosok számára létezik egy érdekes alternatíva, a kertbiztosítás.

A mezőgazdaságban megszokott dolog a biztosítás, ám hasonló, bár több ponton eltérő konstrukciók magánkertekre, házi veteményesekre, virágágyásokra is köthetőek. De vajon megéri-e ilyen szerződést aláírni, és mit foglal magába a kertbiztosítás? A legtöbb társaság a lakás, és annak vagyontárgyai mellett kínál a kertre vonatkozó szerződéseket is, melyekkel adott esetben jól járhatunk. Mivel minden társaság többé-kevésbé eltérő feltételeket fogalmaz meg, a következőkben a kerti biztosítás általános tudnivalóit szedem csokorba, az érdeklődők a pontos részletekről az intézmények munkatársainál tájékozódhatnak. Az ilyen biztosítások közös nevezője, hogy nem vonatkoznak a fagykárokra, a kártevők és betegségek okozta pusztulásra, és a háziállatok dúlására sem. Ellenben kártérítés várható a birtok jármű, vagy idegen tárgy okozta sérülésekor (gépkocsi berohanása, vagy például utcai pózna bedőlése esetén), vandalizmusból eredő kár bekövetkeztekor, vagy éppen csőtöréskor, és tűzesetnél. Egyes biztosítások a kerti vagyontárgyakra is vonatkoznak, így ahol drágább kerti bútor, hintaágy, vagy értékesebb árnyékolórendszerek (napernyő, napvitorla) vannak, ott érdemes lehet gondolni arra, hogy ezek sérülésekor a biztosító megtéríti a kárt, vagy annak egy részét. Érdekesség, hogy bizonyos esetekben még a kutyaól, sőt maga az eb is biztosított lehet. A növényeket illetően a szerződések többsége azt garantálja, hogy az elpusztult növényzet újratelepítésével járó költségek kifizetésre kerülnek, így adott esetben a nagy gonddal nevelt zöldségek, dísznövények pótlása nem jár külön kiadással. A biztosított növények körébe minden kerti zöld beletartozik, melyet nem kereskedelmi céllal nevelünk, így a gyeptől, a haszonnövényeken keresztül, a fáinkat és sövényünket is biztonságban tudhatjuk.

Tipp: bár a kertbiztosítások a lopásból eredő károkat nem térítik meg, mégis hasznos lehet, ha növényeinket, kerti értéktárgyainkat biztosítjuk

Lehetőség van arra is, hogy a kert gépészeti berendezéseire is biztosítást kössünk, így többek között a medence vízforgató gépeire, napkollektorra, vagy hőszivattyúra. A kerti biztosítások ára változó, alapszintű szerződést már évi pár ezer forintért köthetünk, de természetesen ha nagyobb értékű tárgyakat is a biztosítotti körbe vonunk, a díj is emelkedik.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz kertészeti tanácsok
blog comments powered by Disqus