Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Feladatok az őszi kertben

Ha vége a nyárnak, és jönnek a hideg, szeles, csapadékos napok, akkor kicsit nehezebben mozdul ki az ember a kertjébe. Ez teljesen érthető, viszont ne feledjék, hogy a növényeinknek még nagy szüksége van ránk ebben az évszakban, hiszen ősszel még tápanyagokat halmoznak fel, vagy épp visszavágásra szorulnak, esetleg arra, hogy szüretelje le róluk a magvakat vagy a gyümölcsöket.

És még megannyi, nagyon fontos teendőnk van ilyenkor télig, úgyhogy gumicsizmát és kabátot fel, és irány a kert!

Kerttervezés

Az ősz kiváló időszak arra, hogy megtervezzük a kertet, a következő évi munkákat, hogy engedjük szárnyalni a képzeletünket. Kérjük ki a családtagok vagy barátok véleményét, vagy tájékozódjunk szakemberektől vagy az internetről. A lényeg, hogy mindent, amire vágyunk, írjuk össze egy helyre, így ugyanis egyszerűbb lesz felállítani a tervet. A vágyak mellett a tények figyelembe vételét sem hagyhatja ki, hiszen latba kell vetni a talaj minőségét, a kert fekvését, a napos és árnyékos helyek arányát, valamint a rendelkezésre álló méreteket is.

Mindemellett kalkulálni kell a saját időbeosztásával is, hosszú távon lényeges, hogy mennyi ideje lesz öntözni a kertet, gyomlálni az ágyásokat vagy időt fordítani a metszésre, permetezésre, gondoskodásra. A kert csak addig öröm, amíg nem munka benne dolgozni. Márpedig az álombirtokon töltött időnek kikapcsolódásnak kell számítania akkor is, ha éppen kemény fizikai munkát végez az ember.

A végleges tervek elkészítéséhez szükség van arra, hogy alaposan tájékozódjon a választott növények igényeiről, valamint arról, mekkora méretűek lesznek kifejlett korukban. Hiszen a napot kedvelő virágoknak nem tervezhet ágyást árnyékos részen, míg a közvetlen napsütést nem toleráló növényeknek is más terepet kell keresni, ha hosszan tűz az először választott területre a nap. Amennyiben kisgyermek is van a családban, a csöppségre is kell gondolni a tervezésnél, hiszen ilyen esetben a szúrós vagy mérgező növények ültetése kerülendő vagy megfelelő helyre ültetendő.

Cserjék és fák ültetése

Ha eddig nem kerített rá sort, viszont szeretne néhány új fát vagy cserjét ültetni a kertjébe, akkor a szeptemberi munkálatokkal együtt ennek éppen itt az ideje. A jó hír az, hogy ebben a hónapban konténeres illetve szabadgyökerű növények egyaránt ültethetők. A konténeres kiszerelés elnevezése magáért beszél, ugyanis ezek a növények műanyag edénybe ültetve érkeznek az új tulajdonosuk kertjébe. Azért nem befolyásolja az ültetés idejét az aktuális évszak, mert ezek a növények már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a kert új lakója semmit sem észlel abból, hogy átkerült a konténerből a kertbe.

Ha szívesen olvasna bővebben is az őszi metszésről és visszavágásról, kattintson IDE és olvassa el az erről szóló cíkkemet!

Pontosan ezért, ha nem fagyos a föld és van lehetőség az ásásra, akkor az év bármely napján elültethetők, akár télen is, amennyiben enyhe időszakról van szó. A szabadgyökerű kiszerelés a szó szoros értelmében értendő, vagyis szabadon vannak a gyökerei, nincs elültetve. Éppen emiatt nagyon óvatosan szállítjuk és az ültetésnél is érdemes elővigyázatosnak lenni.

Nézze meg az alábbi videót a gyümölcsfák ültetéséről:

 

Segítek videómmal a szabadgyökerű fácskák ültetésében:

 

Konténeres fát szeretne ültetni? Nézze meg ennek folyamatát a gyakorlatban:

Nézze meg a legszebb, ősszel vörösre színeződő lombú növényeket!

A szabadgyökerű növényeket az ősz második felétől tavaszig, egészen pontosan október 20. és március 20. között fagymentes időszakban lehetséges elültetni. Fontos viszont az elrendezésről beszélni, hiszen nem lehet egyszerűen találomra elültetni néhány bokrot, díszfát vagy gyümölcstermőt.

Vegye figyelembe a növény igényeit, a kert adottságait és nézzen utána annak is, mennyire lesz majd terebélyes a bokor és magas a fa. Így ugyanis számos jövőbeni kellemetlenségtől kímélheti meg magát. Mivel közeleg a tél, érdemes beszerezni megfelelő minőségű földet és trágyát is az ültetés előtt, így biztos lehet abban, hogy kibírja a fagyokat a növény.

A füvesített terület gondozása

A helyzet az, hogy az aktív nyári tevékenység során a talaj, vele együtt pedig a gyep is összetömörödik. Ezért felkészülve egy passzívabb időszakra érdemes elvégezni a szellőztetést, valamint a talaj lazítását.

Ezen a linken vásárolhat fűmagot kertészetemből!

Ehhez nem kell bonyolult műveletre gondolni, mindössze egy vasvillára vagy egy gereblyére lesz szükség hozzá. Az első és legfontosabb feladat, hogy gyűjtse össze a lehullott leveleket az udvarról. Mivel ezeket később felhasználhatja komposzthoz vagy a teleltetésnél, gyűjtse össze lombgyűjtő zsákokba.

 

Ezt követően a gereblyét erősen szúrja a talajba, majd óvatosan mozgassa előre és hátra. Így az összegubancolódott szálak kisimulnak és meggátolhatjuk a tövek elhalását, valamint a filcesedést is. Ezt az egész gyepfelületen meg kell ismételni olyan módon, hogy mindig néhány arasszal arrébb szúrjuk le a szerszámot. Az egyetlen szabály, hogy száraz talajon, csapadékmentes napon végezzük el a szellőztetést. Ha nincs erre ideje ősszel, akkor tavasszal is nyugodtan elvégezheti.

Olvassa el cikkemet, amelynek témája az őszi ásás fontossága!

Hogy hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban? Nézze csak meg a videómban:

Itt az idő a zöldségek és virágok ültetéséhez is!

Nagyon sokan vélik úgy, hogy a szeptember beköszöntével már lecsúsztak arról, hogy bármit ültessenek a kertjükbe, pedig ez abszolút nem így van. A hidegtűrő zöldségfélék ugyanis bátran elültethetők szeptemberben is. Ilyen a fokhagyma, a zöldsaláta, a brokkoli, a káposzta, a zöldbab, az uborka, de a sütőtök is. Amennyiben inkább virágokat ültetne, arra is van lehetőség. Bátran beszerezhet szabadgyökerű dáliát, árvácskát, körömvirágot vagy kikeleti bangitát, ugyanis ezek mind remekül bírják a telet.

Ha már letett arról, hogy idén ültessen a tavaszi hagymás virágokból, akkor van az Ön számára egy nagyon jó hírem! Ugyanis a tavaszi elnevezés a virágzásuk idejét jelöli, elültetni viszont ősszel kell őket.

Ez a videó sokban segíthet a tavasszal virágzó hagymások ültetésénél:

A tavaszi hagymásokat hagyományosan az iskolaidő beköszöntével lehet elkezdeni kiültetni, de idő van bőven, mert az ősz második feléig aktuális a feladat.

Nézze meg, melyek szerintem a legszebb, ősszel ültethető virágok!

Szüret

Bizony, ha szeptember, akkor itt a szüret ideje! A kertbarátok egyik kedvenc időszaka ez, amikor a szőlő, az almafák és a körtefák többsége meghálálja az addigi gondoskodást és ínycsiklandó gyümölcsöket hoznak. A leszedett almát és körtét rögtön tegyük hűvös helyre, például a pincébe, hogy minél tovább elálljon. Az ütődött, hibás, kukacos példányokat dobjuk a komposztra, hadd hasznosuljanak ők is!

A fagyérzékenyek

Már most gondolni kell a nem fagytűrő növényekre! Annak ellenére, hogy bizonyos fákat, cserjéket, zöldségeket és virágokat el lehet ültetni ősszel, bizonyos nem fagytűrő növényeket viszont biztonsága kell helyezni. A fiatalabb, ősszel ültetett díszfák, gyümölcsfák, cserjék törzsének földközeli részét úgy védheti meg, ha néhány centiméter magasan földet halmoz fel a fa törzse körül. Átültetés Egyre többen fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy mikor érdemes átültetni egyes növényeket a kertben.

Kiemelendő, hogy minden egyes ilyen művelet nagy odafigyelést igényel, a legjobb időszak pedig erre a csapadékos ősz, amikor a talaj nedvességtartalma magas, így könnyen megteremtheti az ideális körülményeket a növény számára az új helyen is.

Metszés és visszavágás

Sok növény esetében az ősz jelenti a visszavágás és a metszés időszakát is, amelyre szükség van ahhoz, hogy továbbra is esztétikusak és egészségesek maradjanak a birtoka lakói.

Évelő cserjék ágainak visszavágása

A helyzet az, hogy ha a cserjék ágai sárgulni és láthatóan öregedni kezdenek egyes részei, azokat most ősszel mindenképpen el kell távolítani. Mikor visszavágja, a növény visszaszívja a nedveket és regenerálja magát, ellenkező esetben viszont elhalhat. Fontos, hogy ne kopassza meg túlságosan a cserjét, mégis legyen bátor, ha visszavágásról van szó.

Ezen a linken vásárolhat évelő dísznövényeket kertészetemből!

Sövény idei utolsó visszavágása

Ha sövény öleli körbe a kertjét, akkor itt az ideje ezt is visszavágni, ugyanis így tavasszal is teljes pompájában tündökölhet majd a térhatároló. Persze oda kell figyelni arra, hogy a felület maradjon egységes, ne legyen lyukas a sövény a visszavágást követően sem. E folyamat során az ágak közé hulló leveleket is szükséges eltávolítani, hogy megfelelő mennyiségű friss levegőhöz juthasson a növény.

Ezen a linken vásárolhat sövénynövényeket kertészetemből!

Gyümölcsfák metszése

Szeptember vége, október eleje a legalkalmasabb arra, hogy elvégezze a gyümölcsfák metszését. A legtöbb gyümölcstermő esetében igaz az, hogy ha kimarad ez a folyamat, jó eséllyel kevés termésre számíthat és fája akár fel is kopaszodhat.

Ezen a linken vásárolhat gyümölcsfákat kertészetemből!

A lakásban élő balkonkertészeknek is vannak feladatai!

Amennyiben lakásban él, akkor is vannak teendői az ősz folyamán. Persze van néhány olyan növény, amely remekül bírja a fagyokat is és ellenáll a téli hőmérsékletnek. Ilyen például a krizantém vagy az árvácska, melyeket elég egyszerűen meglocsolni olyankor, mikor a hőmérő higanyszála nulla fok felett van. A legtöbb növény esetében azonban elkerülhetetlen a téliesítés.

Nyugalom, nem arról van szó, hogy minden növényt be kell cipelnie a balkonról. A legtöbb cserepes évelő növényt és konténeres dézsás gyümölcstermő a balkonon is remekül áttelel néhány praktika segítségével. Ha a fagyálló cserepeket vastag fadeszkára vagy hungarocellre helyezi, már megóvhatja a növény gyökereit. Tovább segíthet az óvásban, ha a cserepeket fátyolfóliába vagy buborékfóliába csomagolja, de akár egy használaton kívüli gyapjútakaró is megfelelő lehet a célnak.

Ha nagyon zord tél ígérkezik, mindezt kiegészítheti szalmával vagy kókuszrosttal, esetleg fenyőágakkal. Fontos, hogy az edények alját ne csomagoljuk be, mert így a nedvesség nem tud távozni, ami rothadáshoz vezethet, és a földfelszínt se zárjuk el. Így tavasszal újra gyönyörködhet az ébredező növényekben.

Így lesz igazi móka az őszi kerti munka!

Valljuk be, nem mindenki dolgozik szívesen a kertben, kifejezetten, mikor hosszúak a napok a munkában, az idő kicsit hűvösebb, a napos órák száma pedig egyre kevesebb. Viszont nem is kell teljesen önállóan dolgoznia, hiszen számos különböző lehetősége van arra, hogy igazi mókává változtassa mindezt közösen a családdal vagy a barátokkal. Megmutatom, mire is gondolok pontosan!

Családi összejövetel

Keresve sem találhat jobb alkalmat egy családi összejövetelhez egy kellemes őszi napnál, melyet a kertben tölthetnek el. A kertben közben felkerülhet a bogrács és elkészülhet az ebéd, így valójában nem is munkáról van szó, hanem egy kerti partyról.

Időtöltés a barátokkal

Ha a család nem kapható a dologra vagy inkább a rég nem látott barátaival töltene egy kis időt, akikkel egyébként is ritkán találkozik, akkor itt a remek lehetőség. Az ásó és a kapa mellett előkerülhet a grillsütő is, így amíg elkészül az étel, elültethetik a tavaszi hagymásokat vagy néhány gyümölcsfát is. Sőt, ha van szőlő a kertjében, akkor a szüretet is letudhatják közösen.

Vonjuk be a gyerekeket is!

Ha van gyermek a családban, akkor nem kérdés, hogy nekik is lesz kedvük részt venni a munkálatokban. Bátran rájuk lehet bízni a levelek gyűjtését, de az ültetőgödör ásásából is kivehetik a részüket, értékes gyakorlati tudásra téve ezzel szert. Sőt, ha már nagyobbak a gyerekek segíthetnek a gyepszellőztetésnél, de akár a szüretelésnél is.

Az alábbi videómban megtekinthteti, miképpen vontuk be a gyerekeket az őszi kerti feladatokba:

Legyen biztonságban az őszi kerti munkák során!

Az őszi kerti munkák időszaka személy szerint a kedvenceim közé tartozik, ugyanis nincs is annál szebb, mint amikor a kicsit csípős hideg levegőn, mégis napsütéses időben felkészítheti a birtokát a téli álomra, ezzel együtt pedig a tavaszra is. Így amikor leesik az első hó, nyugodt lehet afelől, hogy növényei remekül érzik magukat a fehér takaró alatt. Fontos azonban hangsúlyozni azt, milyen lényeges a biztonság az őszi munkavégzés során is.

Használjon olyan munkaruhát, amely speciális kialakításának köszönhetően meggátolja azt, hogy az első komolyabb mozdulatok után leizzadjon, ugyanakkor a hidegtől is védi. Az, hogy ezt a ruhadarabot egy nadrág, egy póló, egy overál vagy egy póló „személyében” találja meg, az egyéni döntés kérdése.

A megfelelő cipő is nagyon fontos, hiszen fontos szempont, hogy vízhatlan legyen, kényelmes és persze biztonságos. És persze fontos a kesztyű minősége is, amelynek fő ismérvei, hogy kopásálló legyen, flexilibilis, és remekül szellőzzön. És itt is fontos a kényelem, hisz az igazi kesztyűt meg sem érzi az ember, ha a kezén van.

Ha szeretné, hogy teljes biztonságban legyen az őszi kerti munkák során Ön és családtagjai is, érdemes szétnéznie a Grandis munkavédelmi webáruházában, ahol számos fentebb is említett ruhadarabot szerezhet be kényelmesen.

Ha végzett a teendőkkel, mindössze egy feladat maradt hátra. Dőljön hátra és élvezze a kertjében levő egészséges növények lenyűgöző látványát!

Olvasson még a témában, tekintse meg ezt a cikkemet is az őszi teendőkről!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!