Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Egy kék árnyalataiban pompázó finomság: a szilva!

A szilva egyike azon csonthéjas gyümölcsöknek, amelyeknek igen nehéz ellenállni, hiszen amellett, hogy nagyon finom, számos jótékony hatása is van a szervezetre. Nem beszélve arról, hogy mivel ezek a fák remekül érzik magukat a hazai éghajlaton, garantáltan gazdagon teremnek majd az Ön kertjében is. Már színe miatt is különleges, hiszen éretlen állapotában először zöld, majd pirosas színben pompázik, megérve pedig fajtától függően kékes-lilás árnyalatot vesz fel.

Szilva gyümölcskosár

Ennek a rózsafélék családjához kapcsolódó finomságnak mintegy kétezer fajtáját tartják számon, így bátran válogathat ezeknek a gyümölcsöknek a méretei, alakjai és színei alapján amikor eldönti, lesz egy szilvafa a kertjében. Nem véletlen, hogy már az ókorban is szívesen fogyasztották ezt a finomságot, hazánkban pedig igen komoly hagyománya van a belőle készülő lekvárnak és pálinkának.

Már a mitológiában is feltűnik a szilva!

Mivel már az ókori görögök is ismerték, nem hiányozhat a szilva a mitológiai történetek közül sem. Amikor Héraklész megölte Gérüónt, a véréből egészen különös fa sarjadt. E fán termő gyümölcs a cseresznyéhez és a kökényhez is hasonlított, de valahogy mégis más volt. A leírások alapján egyfajta ringló félére asszociálhatunk.

Rengeteg fajtája van, de mindegyik ínycsiklandó!

A jól ismert Stanley, Ringló, Lepotica és President fajták mellett kertészetem kínálatában szerepel a kuriózumnak számító Laroda japán szilva, a Zöld ringló és a Tipala sárga szilva is. Ám mindez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a fajták száma gyakorlatilag megszámlálhatatlan. Kertészetemben különösen gazdag fajtaválasztékban talál szilvafa csemetéket, az egyes típusokat pedig többféle kiszerelésben is megrendelheti.

Az egyik legnépszerűbb típus a Stanley névre hallgató szilva, amely nagy, sötétkék, hamvas terméssel örvendezteti meg a kertbarátokat.

Stanley szilva

Szintén a klasszikusnál nagyobb szemű a President, amely egy kicsit később, szeptember második felében érik.

President szilva

A nyár közepe a nyúlánk termésű Cacanska Lepotica szilva ideje, míg az aszalványok készítéséhez tökéletes választás a rózsaszín – bordó Ageni névre hallgató finomság.

Cacanska Lepotica szilva

Hasonló árnyalatban tündököl a Laroda japán szilva is, ám a húsa semmihez sem hasonlítható, élénk sárga színben mutatkozik, némi lila beütéssel.

Laroda japán szilva

A korán érő fajták közül nagy kedvence a kertbarátoknak az Empress, amely igen bőségesen terem. Az Olasz kék szilva érési ideje szeptember közepe. Előnye, hogy esős időben sem repedezik fel, így épek maradnak a szemek.

A kertészetem kínálatában található különböző szilva fajtákat ide kattintva tekintheti meg.

A szilvafa ültetése, gondozása

Bátran kijelenthető, hogy Magyarországon nem létezik olyan kert, amelyben nem érdemes szilvát termeszteni. A jó hír az, hogy a legkisebb gondoskodást is gazdagon meghálálja ez a fa, így már a kezdő kertbarátoknak is sikerélménye lehet vele.

A betegségek, kártevők elleni növényvédelemről gondoskodva könnyen biztosítható a bőséges termés, legyen szó bármelyik fajtáról. Pontosan ezért egy korábbi cikkemben összegyűjtöttem mindent, amit erről tudni érdemes.

Amennyiben arról is tájékozódna, mi mindent tehet annak érdekében, hogy megvédje a fáját a károkozóktól, itt talál egy erről szóló bejegyzést.

Számos finomság készülhet belőle

Mivel annak idején nem nagyon volt olyan család, akinek az udvarán ne termett volna meg a szilva, igen sokrétűen használták fel ezt a gyümölcsöt a konyhában, amelynek a hagyománya a mai napig megmaradt.

Szilvalekvár

Így sok helyen elképzelhetetlen a nyár lekvárfőzés, aszalás vagy szilvabefőtt készítése nélkül. Emellett ínycsiklandó levesek és desszertek is álmodhatók belőle, de bizonyos húsok mellé is kiváló választás.

Jótékony hatása van a szervezetre

A szilva egy igen jótékony hatású gyümölcs, ugyanis jót tesz az emésztésnek, magas a C-és A- vitamin tartalma, valamint kiemelendő a benne levő kálium, foszfor, magnézium és élelmi rost is. Energiatartalma alacsony, így fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása. Mindemellett pedig a savanykás, ugyanakkor édes ízek kedvelőinek is kötelező, hiszen nincs jobb érzés annál, mint egy meleg nyár végi vagy kora őszi napon a kertben sétálva szilvát majszolni a fa alatt.

Amennyiben Önt is kedvet kapott a szilva elültetéséhez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: szilvafa