Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kardvirág – Gladiolus 'Duo Purple & White'

990 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 10-12 cm
Virágszín: lila és fehér

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Kardvirág – Gladiolus 'Duo Purple & White' főbb jellemző

 

Jellemzői: A kardvirágok hagymagumós növények, melyek a nősziromfélék családjába tartoznak. Kertészeti változataikat három nagy csoportra osztjuk a magasságuk alapján: a 80-150 cm magas grandiflorus, a 80-100 magas butterfly, valamint az 50-60 cm törpe változatokra.

A Purple-White fajtákból álló duo magas, nagyvirágú kardvirágokból áll. A levelek kardszerűek, a virágzás után rövid ideig még díszítenek. A fodros virágok oldalra néző füzérvirágzatban nyílnak. A virágok a ’Purple’ fajta esetében lila színűek, míg a ’White’  fehér virágaival díszít.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Száraz időszakokban óvatosan öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket. Nem telel át a szabadban, így ősszel a fagyok előtt fel kell szedni a gumókat. A kiszedést követően a hagyma felett 5-10 centiméterrel vágjuk le a szárat és a leveleket, majd száraz, fedett helyen várjuk meg, míg a szárcsonk leszárad.

Ezután tisztítsuk meg és a fréziához hasonlóan száraz, 15-20°C-os, sötét helyen teleltessük. 

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A nyáron virágzók közül a dáliák mellett az egyik legnépszerűbb hagymás (hagymagumós) növény a kardvirág, melynek több mint 10 ezer kertészeti változata ismert. A kerti elhelyezésük során a csoportos ültetés a javasolt, amikor is legalább 7-8 hagymát ültetünk egymás mellé.

Az így kialakított csoportok igen látványosak és tovább bővíthetők. A Purple-White duo mellett jól érvényesül az aranysárga színű ’Nova Lux’ kardvirág, de akár a fehér, egyszerű virágú, kellemes illatú fréziával is kiegészíthetjük a kardvirág összeállításunkat.

Azért, hogy összeállításunk hosszan virágozzon, ültessünk hölgyliliomot, sárga kánnát és a háttérbe fehér virágú, pompon típusú ’Snowflake’ dáliát.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Gladiolus ’Nova Lux’
Fresia egyszerű virágú fehér
Dahlia ’Snowflake’
Canna indica sárga
Amaryllis belladonna

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80-150 cm
Ültetési tőtáv: 15-25 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Június – Augusztus (szakaszos ültetéssel)
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: vágott virág, virágszegély, nyári kert, vegyes virágágyak, dézsás növény

 

Védett tartalom