Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kardvirág – Gladiolus 'Duo Chocolate & Lemon Drops'

Ár:
990 Ft

Csomagolt mennyiség: 8 db/tasak
A hagyma körmérete: 10-12 cm
Virágszín: csoki és sárga

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Menny.:db

Hasznos tudnivalók

A Kardvirág – Gladiolus 'Duo Chocolate & Lemon Drops' főbb jellemző

 

Jellemzői: A kardvirágok hagymagumós növények, melyek a nősziromfélék családjába tartoznak. Kertészeti változataikat három nagy csoportra osztjuk a magasságuk alapján: a 80-150 cm magas grandiflorus, a 80-100 magas butterfly, valamint az 50-60 cm törpe változatokra.

A ’Chocolate’ és ’Lemon Drops’ fajtákból álló duo magas, nagyvirágú kardvirágokból áll. A levelek kardszerűek, a virágzás után rövid ideig még díszítenek. A fodros virágok oldalra néző füzérvirágzatban nyílnak.

A virágok a ’Chocolate’ fajta esetében barnás-vörösek, még a ’Lemon Drops’ fajta citromsárga színű.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Száraz időszakokban óvatosan öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket. Nem telel át a szabadban, így ősszel a fagyok előtt fel kell szedni a gumókat.

A kiszedést követően a hagyma felett 5-10 centiméterrel vágjuk le a szárat és a leveleket, majd száraz, fedett helyen várjuk meg, míg a szárcsonk leszárad. Ezután tisztítsuk meg és a fréziához hasonlóan száraz, 15-20°C-os, sötét helyen teleltessük.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A nyáron virágzók közül a dáliák mellett az egyik legnépszerűbb hagymás (hagymagumós) növény a kardvirág, melynek több mint 10 ezer kertészeti változata ismert.

A kerti elhelyezésük során a csoportos ültetés a javasolt, amikor is legalább 7-8 hagymát ültetünk egymás mellé. Az így kialakított csoportok igen látványosak és tovább bővíthetők.

A ’Chocolate’ és ’Lemon Drops’ fajták keveréke már önmagában is díszít kisebb csoportba kiültetve, de ezek mellé választhatunk különböző típusú dáliákat is, így például előterükbe az alacsony termetű virágágyi piros ’Red Pigmy’ vagy a narancsos színvilágú ’Autumn Fairy’ fajtákat, a háttérbe pedig kerülhet a fehér és pasztell lila színvilágú ’Eveline’ labdadália.

A kardvirágok mellé ültessünk kánnát, mely még ősszel is díszít. A rózsaszín zöld lombú és a piros virágú bordó lombú változatok egyaránt illenek a sárga és bordós-barna kardvirágok mellé.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Dahlia ’Red Pigmy’
Dahlia ’Autumn Fairy’
Dahlia ’Eveline’
Canna indica rózsaszín
Canna indica piros levelű, piros

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80-150 cm
Ültetési tőtáv: 15-25 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Június – Augusztus (szakaszos ültetéssel)
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: vágott virág, virágszegély, nyári kert, vegyes virágágyak, dézsás növény

 

Védett tartalom