Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A kajszi és őszibarack növényvédelmének stratégiája

Ha még nem olvasta, akkor mindenképp nézze meg előző cikkem, amiben megmutattam, hogy mik támadhatják meg a barackfákat. Ebben a bejegyzésben pedig megmutatom Önnek, hogyan tud ellenük védekezni!

A kajszi és őszibarack legfontosabb betegségei elleni védekezési lehetőségek

1. Kajszihimlő, őszibarackhimlő – Plum pox virus elleni védekezés

Vírusos betegség révén a kórokozó ellen nincs gyógyító jellegű kezelés. Az egészséges szaporítóanyag megvásárlása a legtöbb, amit tehetünk.

2. Az őszibarack és a kajszibarack nekrotikus gyűrűsfoltossága – Prunus necrotic ringspot ilarvirus (PNRSV) elleni védekezés

A nekrotikus gyűrűsfoltosság elleni védekezés megegyezik a kajszi és őszibarackhimlőnél leírtakkal.

3. A kajszi gutaütése, apoplexia – A kajszi pszeudomonászos elhalása (Pseudomonas syringae pv. syringae), a kajszi leukosztómás elhalása (Leucostoma cinctum), a kajszi verticilliumos hervadása (Verticillium dahlie) elleni védekezés

A kórokozó az időjárási körülményektől függően november és március között fertőz. Éppen ezért a kajszi – és általában a csonthéjas gyümölcsök - nyugalmi időszakban történő metszése nem javallott. A metszésre a legoptimálisabb időpont a rügyfakadási és rügypattanási időszak között van. A metszés során képződő sebfelületeket minden esetben kezeljük sebzáró készítményekkel. A nyugalmi időszakban végzett rezes lemosó permetezés az egyetlen növényvédőszeres kezelési forma, amely megelőző hatással bír a gutaütés ellen.

4. Az őszibarack tafrinás betegsége – Taphrina deformans elleni védekezés

Rügypattanás előtt meg kell történnie a rezes lemosó permetezésnek. Ezt követően a hajtások egérfül nagyságú állapotában kell védekezni. Ezek után még 3 alkalommal szükséges védekezni: rózsaszínbimbós állapotban, virágzás végén, illetve terméskötődéskor. A védekezésre a kontakt növényvédőszerek közül a mankoceb, a szisztemikus szerek közül a difenokonazol hatóanyagú készítmények használhatóak fel házi kertben.

5. Az őszibarack lisztharmata – Podosphaera pannosa var. persicae elleni védekezés

A legfőbb védekezés a gyümölcsfertőzés elkerülésére irányuljon. A látszólag beteg, elszáradó hajtásokat távolítsuk el metszés segítségével. A védekezést egérfül állapottól kezdődően a termések 2-3cm-es nagyságáig kell folytatni. A kén tartalmú lemosó szerek alkalmasak a lisztharmat áttelelő telepeinek gyérítésére. Ezen kívül a difenokonazol, ciprodinil hatóanyagú szerek is jó hatással fognak bírni.

6. Csonthéjasok sztigminás betegsége – Stigmina carpophila elleni védekezés

A nyugalmi időszakban történő rezes lemosó permetezés javallott beavatkozás. Ezek után a bimbós állapotban, illetve közvetlenül sziromhullás után történhetnek még növényvédelmi kezelések. Őszi – és kajszibarack esetén, házi kertben a mankoceb, ditianon, difenokonazol hatóanyagú szerek használhatóak.

7. Az őszibarack és kajszibarack monilíniás betegsége – Monilinia fructigena, Monilinia fructicola, Monilinia laxa elleni védekezés

Elengedhetetlen védekezési módszer a fák fertőzött, pusztulófélben lévő hajtásainak lemetszése, illetve a gyümölcsmúmiák fáról való eltávolítása. A virágfertőző monilínia faj (M. laxa) ellen a virágzás kezdetétől érdemes védekezni, kontakt hatású szerekkel. A gyümölcsfertőző monilínia (M. fructigena, M. fructicola) kialakulását a sebzéseket létrehozó, állati kártevők gyérítésével előzhetjük meg.

8. A kajszi apiognomóniás levélfoltossága – Apiognomonia erythrostoma elleni védekezés

A fertőzési forrást a lehullott levelek jelentik, így ezek összegyűjtését és megsemmisítését mindig szem előtt kell tartani. A kajszi sziromhullását követően – fajtától függően – el lehet kezdeni a betegség kialakulásának megelőzősére alkalmas, kontakt hatóanyagú, házi kertekben is felhasználható növényvédőszerek kijuttatását.

Az őszibarack és a kajszibarack legfontosabb kártevői elleni védekezési lehetőségek

1. Gyümölcsmolyok: barackmoly, keleti gyümölcsmoly – Anarsia lineatella, Grapholita molesta elleni védekezés

Mindkét faj esetében a szexferomonos rajzásmegfigyelésre alapozzuk a védekezést. Házi kertek esetében, ahol kevés fa van veszélyben, elég lehet a szexferomoncsapdák nagyszámú kihelyezése, melyek a befogott hím egyedek révén mérséklik a tömegszaporulatot. A növényvédőszeres kezelést a lárvakelés kezdetére időzítsük kitinszintézis gátló, vagy fejlődésszabályozásra ható szerekkel.

2. Levéltetvek: zöld őszibarack levéltetű, hamvas őszibarack levéltetű, fekete őszibarack levéltetű – Myzus persicae, Hyalopterus amydali, Brachycaudus prunicola elleni védekezés

A paraffinolajos lemosó permetezés eredményesen pusztítja a levéltetvek áttelelő tojásait. A vegetációs időszak kezdetekor, ha nagyszámú levéltetű kolóniával találjuk szembe magunkat, alkalmazhatunk speciális levéltetűölő készítményeket, úgynevezett aficideket.

Remélem hasznosnak találta a kajszi és őszibarack legfontosabb károsítói ellen alkalmazható növényvédelmi intézkedésekről szóló cikkemet!

Ha Önnek is tetszett a cikk, kérem ossza meg a kajszi és őszibarackot szerető, kertbarát ismerőseivel és barátaival!

Amennyiben szeretne életerős barackfákat kertjébe, akkor nézze meg kajszibarack, illetve őszibarack csemetéimet

További cikkeimet a Blogomban olvashatja