Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Itt a tavasz, kezdődhet a magvetés!

Friss menta a hűsítő mojitóba, gyönyörű, dús kapor a kovászos uborkába, koriander a házi curry tetejére, snidling a gyors reggeli omlettbe. Mind-mind olyan fűszernövények ezek, amelyeket szinte lehetetlen frissen beszerezni (vagy legalábbis hajtóvadászatot kell indítani értük a piacon), viszont pofonegyszerű termeszteni otthon az erkélyen vagy a kertben. Ez a kora tavaszi időszak pedig tökéletes a megfelelően előkészített magocskák elvetésére.

Cikkünkben adunk néhány tippet arra, hogy minden elültetett fűszernövény szépen kicsírázzon, és egészséges, dús hajtásokkal ajándékozzon meg bennünket egész nyáron.

Vásárlás és tárolás

Először is fontos, hogy mindig ellenőrzött forrásból vásároljuk vetőmagokat, a vásárlást követően pedig maximum egy-másfél évvel ültessük el azokat, hogy biztosan kihajtsanak.

Mivel a magok élő szervezetek, ezért magas csírázási arány eléréséhez fontos, hogy megfelelően tároljuk őket. A régebben vásárolt magocskák is nagyobb eséllyel kelnek ki, ha zárt csomagolásban, hűvös, száraz, napsütéstől védett tároljuk őket. Ilyen hely például a pince, a garázs/mobilgarázs vagy akár a hűtőszekrény.

Kis palánta kézben tartva

Áztatás

Ültetés előtt a vetőmagot érdemes néhány órára 60-70 Celsius-fokos meleg vízbe áztatni. A víz lágyítja a mag héját, illetve megkönnyíti a csírázást. Még jobb, ha víz helyett főzünk egy gyengébb kamilla teát, és abba szórjuk bele a magocskákat. Ez az enyhén lúgos közeg ugyanis nemcsak lágyítja a héjukat, hanem elősegíti a növekedést, és növeli az ellenálló képességet a betegségekkel szemben. Azután vethetjük a magok, miután a tea vagy a víz - amelyben ázni hagytuk őket - teljesen kihűlt.

Mibe ültessünk?

Jó szolgálatot tehet a magvetés időszakában néhány tojástartó, tejfölös dobozka vagy akár egy 0,5 literes flakon alja. Sőt, a sok – egyébként kidobásra ítélt - vécépapír-guriga tökéletes bio alternatívája a cserépnek. Utóbbi ráadásul lebomlik, akárcsak az említett tojástartó, így bátran átültethetjük azokkal együtt a kifejlett palántákat. A flakonok és tojástartók aljára azonban ne felejtsük egy-egy lyukat fúrni, hogy ki tudjon folyni a felesleges víz. Ha a bio csíráztatás hívei vagyunk, de nem akarunk otthon gyűjtögetni, választhatjuk a szintén lebomló tőzegcserepet is.

Az ültetés

  • Mindig kövessük az előre megvásárolt vetőmagok csomagolásán található instrukciókat! A csomagoláson általában rajta van, hogy milyen mélyre helyezzük a magot, mennyi helyet hagyjunk ki közöttük, mennyi idő alatt csírázik ki, és milyen hőmérséklet kell hozzá.
  • Laza szerkezetű, tápanyagban gazdag palántaföldet használjunk vetésre.
  • A nedves, beáztatott magokat érdemes egy nagyobb fecskendővel felszívni, majd ráfecskendezni az előkészített palántaföldre. Ezután szórjunk rá még egy kevés földet, gyengéden nyomkodjuk meg, végül fújjunk rá még maximum 3-4 permetnyi vizet.

Eredményes magvetést, sok-sok finom fűszernövényt, roppanós paprikákat és édes, lédús paradicsomokat kívánunk nektek!

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, kérem nyomjon egy Tetsziket.

További bejegyzéseimet a Blogomban olvashatja