Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Egy már évezredekkel ezelőtt is népszerű gyümölcs: az alma!

Bár elsőre hihetetlennek tűnik, de az alma története egészen a kőkorszakig nyúlik vissza, így nem csoda, hogy a mai napig világszerte igen nagy népszerűségnek örvend ez a különleges gyümölcs. Amellett, hogy megtalálható a kertekben és a finomabbnál finomabb receptek alapanyagai között, igen komoly szerepe van a mitológiában, a Bibliában, a gyógyításban, sőt, az egyik vezető szoftvercég logójában is.

Hogy miben rejlik e különleges gyümölcs varázsa? Talán a ropogós finomság ízében, sokoldalú felhasználhatóságában van a csoda, de sokan kedvelik fája esztétikus megjelenéséért és fajtagazdagsága miatt is. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mindent, amit érdemes tudni erről a különleges gyümölcsről.

Az alma története

Termesztése a kőkorszakban kezdődött, azonban a görögök és a rómaiak sem hagyták veszni ezt a különleges gyümölcsfajtát. Utóbbiak hódításai nyomán számos különböző területre eljutott az alma, így majszoltak belőle jóízűen a vikingek, igen kedvelt lett Indiában, de hamar megszerették Kínában is. Egyre többen vették észre jótékony hatásait is, így ajánlották például gyomorproblémák esetén is.

Mivel nem számított luxusterméknek, nem csak a gazdagabb réteg számára volt elérhető, így a kevésbé tehetősek asztalára is került a gyümölcsből. Nem csoda, hogy számos legenda, mese és hitvilághoz kapcsolódó történet fűződik az almához. Hiszen gondoljon csak bele, szerepe volt az édenkerti kísértésnél, a trójai háború kirobbanásában, ott csücsült Tell Vilmos fején, de még Hófehérke sem tudott neki ellenállni.

A hódításoknak köszönhetően megjelent az alma Amerikában, Mexikóban és Dél-Amerikában is. Az Egyesült Államokban a mai napig igen nagy kultusza van a termesztésének, hiszen körülbelül 7000 különböző fajtát tartanak számon jelenleg. Emellett igen sok almát termesztenek Kínában, Törökországban, Olaszországban és Lengyelországban is. Természetesen nem kevés hazai kertben is megtalálható ez a különleges gyümölcs.

Az alma ültetése és gondozása

Alapvetően nem jelent nagy kihívást az almafa ültetése és nevelése, ám fontos hozzátenni, hogy több feladatra kell számítani, mint például egy díszfa esetében. A folyamatok egyébként nagyon könnyen elsajátíthatók, így ha egyszer beleveti magát az almafák gondozásának világába, hamar megszereti majd és végül csupán rutinfeladatnak számít majd mindez. A konténeres gyümölcsfákkal kapcsolatban az alábbi videóban mondok el bővebb információkat.

A szabadgyökerű gyümölcsfa ültetését egy korábbi videómban mutattam be, amelyet itt megtekinthet.

Az almafa esetében a gondozás során igen lényeges a növényvédelem is. Tisztában vagyok vele, milyen bosszantó az, amikor láthatóan megjelenik valamilyen károsító az almafán, Ön viszont nem tudja, mi lehet ez és nem is tud ellene védekezni. Annak érdekében, hogy felismerhesse, mivel is áll szemben, egy korábbi összeállításomból tájékozódhat ezzel kapcsolatban ide kattintva.

Amennyiben a növényvédelemmel kapcsolatban merültek fel kérdései, abban is tudok segíteni, ide kattintva részletesen olvashat a témában. 

Az almafa fajtái

Az almafa fajtáinak se szeri, se száma, így nem könnyű kiválasztani azt, amely ideális lenne a kertbe. A legtöbb kertbarát a termés íze alapján választ, hiszen míg valaki a savanykásabb, addig más az édesebb ízvilágot kedveli. Természetesen a legjobb, ha egyszerre több fajta ültetésével is próbálkozik, így ugyanis más-más módon élvezheti a gondoskodás jutalmát. Ide kattintva kertészetem teljes almafa választékát megtekintheti.

Abban az esetben, ha arra az ízre vágyik, amit gyermekkorában is érzett akkor, amikor leszakított egy almát a fáról, ajánlom figyelmébe a régi fajta gyümölcsfákat, amelyekkel kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat bővebben.

Az alma élettani hatásai

Amellett hogy finom, számos pozitív élettani hatással is rendelkezik az alma, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül. Magas C-és B-vitamin tartalma mellett számos ásványi anyagot is tartalmaz, ugyanis kitűnő magnézium, vas és kálium forrás. Jótékony savtartalmának köszönhetően pozitív hatása van az emésztésre, rendszeres fogyasztása pedig csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Mivel alacsony a kalória tartalma, az egészséges életmódba és különböző diétákba is beilleszthető.

Az alma felhasználása

Az almát számtalan módon használhatja fel a konyhában. Készülhet belőle lekvár, kompót, befőtt, de álmodhat belőle almás lepényt, különböző süteményeket leveseket, de isteni párolva és sajttal kombinálva is. Tulajdonképpen az elkészítési módoknak csak a képzelete szabhat határt.

Miért érdemes almafát ültetni a kertbe?

Egy almafa nem csupán egy gyümölcsfa, hiszen megjelenése semmihez sem fogható. Esztétikája különleges atmoszférát teremt a kertben minden évszakban. Amikor pedig megjelennek az ágain a ropogós, piros gyümölcsök, végképp levesz a lábáról minden kertbarátot.

Amennyiben Önnek is megtetszettek az almafák, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja! 

Tartalomhoz tartozó címkék: almafa