Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ismerje meg a legnépszerűbb cseresznye fajtákat!

 

Ha azt mondom, cseresznye, akkor sokaknak a gyermekkori nyarak jutnak eszébe, amikor a cseresznyefa árnyékában csemegézett a finom gyümölcsből. Ami nem fért már a szánkba, azt a fülünkre akasztottuk, hiszen a két kezünkre szükség volt a fára mászáshoz. Sokan nem tudják, de a cseresznyének is számtalan különböző fajtája van. Most bemutatom Önnek a legnépszerűbbeket!

 

 

Mire kell odafigyelni az ültetésnél?

 

Teljesen mindegy, melyik fajtáról van szó, ha valaki cseresznyefát szeretne a kertjébe ültetni, akkor fontos odafigyelnie néhány fontos dologra. Először is ki kell választani a fa számára ideális helyet. A cseresznyefa igényei nem túlzóak, porhanyós, humuszban gazdag, levegős talajt és sok napsütést kíván, tehát ennek megfelelően kell kiválasztani a megfelelő helyet számára.

 

Ha konténeres kiszerelésben vásárolja meg, bármelyik évszakban elültetheti a fagyos hónapokat kivéve. Amennyiben azonban szabadgyökeres változatra esett a választása, azt akkor október 20-a és március 20-a között kell elültetni, szintén kikerülve a fagyos időszakot.

 

Ha szeretné megnézni, hogy zajlik a szabadgyökerű gyümölcsfa ültetése a gyakorlatban, tekintse meg az alábbi videót!

 

 

Ha a konténeres gyümölcsfák ültetésének menetére kíváncsi, ezt a videót ajánlom Önnek!

 

 

Fontos tudni, hogy igazán helyigényes fáról van szó, így az ültetésnél ezt is figyelembe kell venni, nehogy később gondot okozzon az egyre terebélyesedő fa. Ilyen probléma lehet, ha az utcafronton esetleg eléri a vezetékeket vagy ha a termés egy része egy idő után a szomszéd portáján landol.

 

Édes és zamatos érett cseresznye termések

 

 

 

Milyen gondozást igényel ez a gyümölcsfa?

 

A cseresznye szereti a napfényt, vízigénye közepes, a talajra nem érzékeny, csak a kötött közeget kell kerülni. A cseresznye tartása egyébként a közepes nehézségű kerti feladatok közé tartozik, így a kezdő kertbarát is bátran próbálkozhat ezzel a gyümölcsfával.

 

Fontos információ, hogy több betegségre és kártevőre hajlamos, így lemosó vagy éppen problémaelhárító permetezésre évente többször szükség lehet. Ettől nem kell megijedni, hiszen ha egyszer valaki elsajátítja ezeket a tevékenységeket, később mindez már rutin feladattá válik. Emellett lényeges a nyár végén esedékes ritkító metszés is, amely szintén könnyedén megtanulható elméletben és gyakorlatban is.

 

Ha szeretné megismerni a webáruház teljes cseresznyefa kínálatát, ide kattintva megteheti.

 

 

Melyek a legnépszerűbb cseresznyefa fajták?

 

A Germersdorfi 3 cseresznye egy igazán erőteljes növekedésű fajta, amelynek nagy méretű – 24-27 mm átmérőjű - , bordó színű termése június második felében érik.

 

Ha szeretne többet megtudni arról, hogy néznek ki a szállítás előtt álló facsemeték, az alábbi videóból tájékozódhat a vásárlás menetéről.

 

 

A Hedelfingeni óriás cseresznye szintén erős növekedésű fajta, a gyümölcsök átmérője 20-23 mm. Ezeket a cseresznyéket könnyű felismerni tojásdad formájáról, sötétvörös színéről és intenzív ízéről. Külön kiemelendő, hogy ez a fajta cseresznye igen ellenálló a betegségekkel szemben.

 

A Hedelfingeni óriás cseresznye gusztusos gyümölcse

 

A Carmen cseresznye egy gyengébb növekedésű fajta, gyümölcsei már június első felében megérnek. Ez a fajta korán termőre fordul, ezt követően pedig bőséges gyümölcshozammal hálálja meg a kertbarát gondoskodását. A Carmen cseresznyék lédúsak, ropogósak és kissé lapított formájúak.

 

A Carmen ízletes termései

 

A Sunburst cseresznye június második felében érik, a gyümölcsök átmérője elérheti a 28-30 mm-t is. A cseresznyék színe egészen az érésig élénkpiros, ezt követően besötétedik. Rendszeresen és bőségesen terem, öntermékeny fajta.

 

A Sunburst cseresznye fajta frissítő gyümölcstermése

 

A Bigarreau Burlat cseresznyefa egy igazán terebélyes, magas fa, amelynek gyümölcsei május második felében érnek. Termése közepes méretű, lédús és ropogós.

 

A Bigarreau Burlat cseresznye lédúsan érett gyümölcsei

 

 

Mi készülhet a cseresznye terméséből?

 

A cseresznye fogyasztása természetesen frissen még a fa alatt a legjobb. Ám ha a bő termést nem tudja elfogyasztani a család, készülhet belőle befőtt, lekvár, de akár cseresznyés pite is. Csak a szorgalmán és a kreativitásán múlik, mit készít a rengeteg termésből, melyet a fa ad.

 

 

Milyen jótékony hatásai vannak a cseresznyének?

 

Ennek az apró gyümölcsnek 78−82 százaléka víz, ezért remek szomjoltó, nem beszélve vese- és vértisztító hatásáról. Segíti a pattanások elmúlását, csökkenti a vér húgysavszintjét és hatásos az ízületi megbetegedések és a reuma ellen. A cukorbetegségben szenvedők is előszeretettel fogyaszthatják, hiszen rájuk is jó hatással van.

 

 

A teljes cseresznyefajta választékot és a részletes leírásokat ide kattintva tekintheti meg!

 

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

 

További cikkeimet itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: cseresznyefa