Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Iris sibirica 'Regency Belle' – Szibériai nőszirom

6.990 Ft

(ejtsd: írisz szibirika)

Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 5-9 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a szibériai nőszirom Európában és Ázsiában (egészen a Jenyiszej felső folyásáig) vízpartokon, liget- és láperdőkben, nedves réteken, mocsaras területeken őshonos, ibolyakék virágú, rizómákkal terjedő évelő. Hazánkban védett.

A 'Regency Belle' fajtát az amerikai Dr. Currier McEwen (1902-2003) reumatológus és botanikus, „a modern szibériai írisz atyja” (kb. 100 nemesítése fűződik a nevéhez) hozta létre 1985-ben a 'Harpswell Hallelujah’ és a ’Violet Joy’ fajták keresztezésével.

Habitus: kb. 60-90 cm magasra nő, élénkzöld, sáshoz hasonló, keskeny (5-7 mm), kard alakú, ép szélű levelei révén buja, bokros megjelenésű.

Virág: május-júniusban kecses, hosszú - magasan a levélzet fölé emelkedő - szárakon nyíló virágainak bársonyos, fodros lepellevelei kékes-ibolyaszínűek, a külsők sötétebbek, rajzolatokkal díszítettek, visszahajlók, a belsők kissé világosabbak, felfelé állók, keskenyebbek.   

Talajigény: jó vízellátottságú, üde, tápanyagban gazdag, vályogos talajt kedvel, de gyengébb talajokon is megél, ha annak nedvességtartalma, rendszeres öntözés által biztosított.

Fényigény: közepes, napos vagy félárnyékos helyre ültessük.

Vízigény: nagy, ezért földjét tartsuk nedvesen.

Gondozás: könnyen nevelhető.  A rizómákat vízszintesen, sekélyen ültessük el a földbe. Virágzás után a virágzati szárakat vágjuk vissza.

Társítás és elhelyezés a kertben: a szibériai nőszirom kedvelt és ültetett virág volt már az ókori Babilonban, Krétán és Rómában is, sőt később a középkorban is megtalálható volt az európai kertekben, de a kerti nőszirom megjelenésével háttérbe szorult. A 19. sz-ban meginduló új fajták létrehozása révén újra kezdték felfedezni, napjainkra pedig igencsak népszerűvé vált, méltán. Nemcsak azért, mert a kerti tó partján levélzetükkel dús nádasra emlékeztetnek, a vízben visszatükröződő virágaikkal pedig, megsokszorozva szépségüket nem mindennapi látványt nyújtanak, de különleges, egyre több színárnyalatban elérhető, rajzolatos virágaikkal a kert más pontjain is magukra vonják a figyelmet. Ültethetjük szoliterként, csoportosan - más fajtákkal vegyesen is - szegélynövényként vagy évelőágyásokba akár fókuszpontként, akár háttérnövényként.

Amennyiben a 'Regency Belle' felhasználásával egy változatos színvilágú és textúrájú kertrészt alakítanánk ki, válasszuk mögé a dús elágazású, hosszan nyíló, hófehér virágú ’Alba’ rózsaloncot, mellé pedig a krémsárga, féltelt 'Lemon Chiffon' és a fehér, szintén féltelt 'Miss America' illatos bazsarózsákat.

Előttük kapjon helyet a fűszerű leveleivel is díszítő citromsárga sásliliom, ami élénk színeivel kellemes kontrasztot alkot a ’Regency Belle’ kékjével. 

Végül, a szegélyrégióba telepítsük a bájos, liláskék virágú ’Blue Ridge’ tarackos lángvirágot.

Társításra javasolt növényfajták:

Weigela florida 'Alba' - Rózsalonc
Paeonia lactiflora 'Miss America' – Illatos bazsarózsa
Paeonia 'Lemon Chiffon' – Bazsarózsa
Hemerocallis citrina – Citromsárga sásliliom

Phlox stolonifera 'Blue Ridge' - Tarackos lángvirág

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 60-90 cm
Ültetési tőtáv: 30-40 cm
Virágzási idő: május - június
Méhcsalogató: nem
Fényigény: közepes
Vízigény: nagy

Felhasználási terület: évelőágyak, fák, cserjék, örökzöldek elé, kerti tó partja, szoliter, csoportos ültetés, ágyásszegély, természetközeli kert, vágott virág

Védett tartalom