Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

Ingergazdag társasházi kertek

A társasházi kertek kialakítása a legtöbb esetben az általános kerttervezési szokásokat követi, vagyis megtalálható némi gyepes terület (rosszabb esetben betonos udvar) melyet körbevesznek dísznövények, például kisebb-nagyobb cserjék, örökzöldek, vagy színes virágok. Ez az irányvonal kétségkívül praktikus, és néha kifejezetten ízléses látványt eredményez, a legtöbb esetben azonban kissé sablonos, olykor pedig akár unalmas is lehet. A társasházi kertek kialakításakor természetesen kisebb a mozgástér, mint egy családi ház kertjében, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne érdekes, inspiráló, ingergazdag kertet létrehozni!

Meglepően keveset gondolunk arra, hogy a növényeket illatintenzitásuk szerint szortírozzuk, ültessük, pedig ezzel a szemlélettel gyökeres változás érhető el. Az illatok sokkal mélyebben vésődnek be emlékezetünkbe, mint a látható dolgok, ezáltal alaposabb benyomást tesznek ránk, vagyis erősen meghatározzák hangulatunkat, kedvünket. Az illatos belső kert intim hangulatot teremt, kellemesebbé, otthonosabbá varázsolja a társasházat, vagyis csupa pozitív hozadéka van. Vigyázni kell azonban, hogy ne keveredjenek túl nagy számban markáns illatok, főleg a kevésbé szellőző, zártabb udvarokon, ez ugyanis akár fejfájást is okozhat! Mindig először kisebb léptékben kezdjük meg az illatos növények betelepítését, jó ötlet lépésről-lépésre kitapasztalni, hogy melyik az a szint, mikor az illatok még jótékony hatásúak, de még nem zavaróak.

Illatos növényeket a ház elé, vagy annak bejáratához is lehet telepíteni, így már a betérni vágyókat, vagy a járókelőket is kellemes benyomások fogják érni, ezzel pedig akár az utcakép kedvező változásához is hozzájárulhatunk. Illatos növényekből roppant széles a kínálat, akár cserjefélékről, akár kisebb méretű virágos növényekről van szó. A cserjék közül a tárnicslonc, a nyáriorgona változatok, a kései végzetfa, az illatos fűszercserje, a téli jázmin, a kúszólonc, vagy éppen a jezsámen említhetőek elsősorban. A cserjék előnye, hogy már egy-két tő ültetése esetén érezhető illatfelhőt produkálnak, alkalmasak a parlagi kertrészek, vagy kihasználatlan utcafronti területek beültetésére, és gondozási igényük általában nem magas.

Kisebb belső kertekben, vagy apróbb, kisebb ágyásokból álló utcafronti beültethető sávokban tehetnek jó szolgálatot az illatos évelő növények. A sásliliom, a gólyaorr, a lángvirág, a pillangóvirág, a bazsarózsa mind átlagon felül dekoratív, és egyben finom illatokat árasztó évelő dísznövények. Hasonlóan remek választás lehet még a levendula, mely többféle színváltozatban hozzáférhető, ráadásul változatos módon felhasználható, kialakítható belőle egybefüggő, vagy szakaszos alacsony sövény, de szoliternövényként, vagy akár dézsás növényként is a javunkra válhat. Nem utolsósorban pedig az illatos rózsafajtákkal is lehet kísérletezni, melyek ugyan kicsit több gondoskodást kívánnak, mint például az évelők, de esztétikai értékük kimagasló!

Az illatok mellett a látványra is lehet koncentrálni, mégpedig kicsit elszakadva a hagyományos kliséktől. A katonásan rendezett, szabályszerű ágyások helyettesíthetőek buja, természetesnek ható, a rétek-mezők világát idéző vadvirágos kertrészlettel. A vadvirágos kialakítás előnye, hogy jellemzően honos növényekből áll, vagyis az ilyen virágágyás gondozási igénye roppant alacsony, ezek a növények javarészt beérik a természetes csapadékkal, és az átlagos talajban is szépen fejlődnek. A kínálat ebben a szegmensben is változatos, kertészetekben kaphatóak például pipacs és búzavirág magkeverékek, kék virágú vadvirág magkeverékek, vagy éppen kimondottan magyar vadvirágok magjai. Az ilyen vadvirág ültetés akkor a legjobb ötlet, ha olyan területről van szó, mely nem áll aktív használat alatt, ugyanakkor szem előtt van, így fontos, hogy megjelenésében dekoratív, rendezett legyen. A vadvirág magok keverhetőek fűmaggal is, így a kikelő gyep ténylegesen egy virágos rét képét mutatja majd, a hatás dúsabb, természetesebb lesz!

A társasházi kertkialakításnál tehát érdemes törekedni arra, hogy a terület rendelkezzen saját arculattal, egyedi megjelenéssel, és például bódító, csábító illatokkal. A tényleges ültetés, vetés előtt azonban mindig ajánlott konzultálni kertészeti szakemberrel, így ugyanis elkerülhetőek a zavaró illatkombinációk, vagy a rosszul megválasztott ültetési területek, ráadásul kisebb-nagyobb hátrányok is akadhatnak, az illatos növények például vonzzák a rovarokat, a vadvirágos gyep pedig nem nyírható, ezekkel a körülményekkel is tisztában kell lenni!