Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Blog

Megyeri Szabolcs kertész blogja

kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.

2019. 10. 31. 10:13:58
Legyen biztonságban az őszi kerti munkák során!

Az őszi kerti munkák időszaka személy szerint a kedvenceim közé tartozik, ugyanis nincs is annál szebb, mint amikor a kicsit csípős hideg levegőn, mégis napsütéses időben felkészítheti a birtokát a téli álomra, ezzel együtt pedig a tavaszra is. Így amikor leesik az első hó, nyugodt lehet afelől, hogy növényei remekül érzik magukat a fehér takaró alatt. Fontos azonban hangsúlyozni azt, milyen lényeges a biztonság az őszi munkavégzés során is.

2019. 10. 24. 08:12:58
Ismerje meg közelebbről a naspolyát!

Ha kellene mondani tíz hazánkban is termő gyümölcsöt, szinte biztos, hogy alig szerepelne néhány felsorolásban a naspolya. Magyarországon ritkán fordulnak elő ezek a kis méretű, csinos virágokkal díszítő, különleges gyümölccsel megörvendeztető fák, amelyekről jellemzően novemberben szüretelhet a kertbarát. Tartson velem és ismerje meg jobban ezt a gyümölcsfát!

2019. 10. 20. 08:23:11
Tényleg kihalhat a vadgesztenye?

Néhány nappal ezelőtt számos hírt lehetett olvasni azzal kapcsolatban, hogy a vadgesztenyét a kihalás veszélye fenyegeti. Olyannyira komoly a helyzet, hogy a Természetvédelmi Világszövetség, vagyis az IUCN az úgynevezett vörös listáján is rögzítette mindezt. Vajon van mindennek reális alapja? Lehet, hogy az unokáink már nem is fogják ismerni ezt a fafajt? Ebben a cikkben összegyűjtöttem mindent, amit a témával kapcsolatban tudni érdemes.

2019. 10. 17. 09:11:42
Kert tervezési tippek őszre!

Egy kert megtervezése először mindig fejben történik. Ehhez pedig keresve sem találhatna jobb időszakot a szeles, hűvös októbernél. A fő szabály az, hogy előbb érdemes ötletelni és utána cselekedni, semmiképpen sem fordítva. Lássuk, miként tervezheti meg az álomkertjét!

2019. 10. 13. 15:55:46
Minden, amit a tavasszal virágzó hagymások ültetéséről tudni érdemes

Biztos lehet abban, hogy az őszi minimális gondoskodást majd a hosszú tél után többszörösen meghálálják a tavaszi hagymás ágyások. Megmutatom, mit kell tennie ahhoz, ha szeretné, hogy végre megvalósuljon a gyakorlatban is álmai virágoskertje.

2019. 10. 10. 09:45:12
Így gondozza a gyepet ősszel!

Fontos néhány gondolatot említeni arról, milyen teendői vannak az őszi időszakban annak érdekében, hogy jövő nyáron is ugyanolyan szép legyen a füves terület a birtokán, mint idén volt. Ebben a bejegyzésben minden lényeges tudnivalót összegyűjtöttem ezzel kapcsolatban.

2019. 10. 10. 08:32:17
Mikor kell védett helyre vinni a nem fagytűrő növényeket?

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mindent, amit érdemes tudnia arról, mikor ajánlott bevinni a növényeket és mire fontos odafigyelni a hatékony teleltetés kapcsán.

2019. 10. 06. 14:15:06
Mit lehet tenni, ha megjelennek a poloskák?

A kérdés az, hogy miként lehet tenni ellenük, hiszen amellett, hogy idegesítőek és sokan undorodnak tőlük, igen károsak is a kert növényeire nézve. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem, hogyan szabadulhat meg a poloskáktól.

2019. 09. 29. 09:47:53
Ezt teszi a kertjével az ásás és ezért lehet jó a takarásos kertművelés!

Tényleg nem lenne muszáj ásót ragadni minden szeptemberben és fáradtságos munka árán művelni a talajt? Valóban elegendő lenne a talajtakarás ahhoz, hogy tavaszra jó minőségű föld legyen a kertben? Az ilyen és ezekhez hasonló kérdések miatt most mindent összegyűjtöttem Önnek a témával kapcsolatban!

2019. 09. 26. 09:11:38
Minden, amit az őszi metszésről és visszavágásról tudni érdemes!

Mind a visszavágásra, mind pedig a metszésre azért van szükség, hogy továbbra is esztétikusak és egészségesek maradjanak a kertben található évelő növényei.  Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem Önnek minden hasznos tudnivalót e témával kapcsolatban.

2019. 09. 22. 08:38:55
Így oldható meg az önellátás - Ekkora kertre van szüksége egy családnak!

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mindent, amit feltétlenül tudnia kell, ha önellátó kert létrehozásán töri a fejét!

2019. 09. 19. 08:55:28
Itt az ősz, eljött az ideje az ültetésnek!

Az ősz egy olyan időszakot hoz magával, amikor cserjék, fák és virágok ültetése egyaránt lehetséges. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem Önnek, mi mindent ültethet el a kertjében az őszi hónapok alatt.

2019. 09. 15. 09:45:18
Ezek a teendők várnak a kertben ősszel!

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem minden ősszel esedékes kerti teendőt, amelyek segítségével még szebbé varázsolhatja a birtokát még a tél előtt.

2019. 09. 10. 09:26:00
A birs károsítói és növényvédelmi stratégiája Az április végén nyíló virágai a rózsaszín és a fehér szín különböző árnyalataiban pompáznak, emiatt a gyümölcstermésén kívül egy kiváló díszítőértékkel is rendelkező fa a birsalma, ám őt is megtámadhatják időnként különböző kártevők és kórokozók. Ebben a bejegyzésben ezek közül a leggyakrabban előfordulókat mutatom meg és azt is, hogy miképp védekezhet ellenük.
2019. 09. 08. 12:48:41
Mire kell felkészülnie a klímaváltozás kapcsán?

Ma már nem telik el úgy nap, hogy ne ütné fel a fejét valamilyen újabb hír a klímaváltozással kapcsolatban. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amelyre kertbarátként a klímaváltozás kapcsán érdemes odafigyelnie és felkészülnie

2019. 09. 12. 08:45:13
Íme a legnépszerűbb gyümölcs tartósási praktikák!

Az ősz már a küszöbön van, egyre több az olyan reggel, amikor az ember arcát már nem a napsugarak simogatják, hanem sokkal inkább a csípős időjárás ébreszt fel. Egyre kevesebb gyümölcs terem a fákon, így ha szeretné a nyár ízeit a tél kellős közepén is érezni, itt az ideje a tartósításnak! Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem Önnek a legnépszerűbb és legegyszerűbb praktikákat a lekvárfőzéstől az aszalásig.

2019. 09. 05. 08:41:15
Ezek a legmagasabb vitamintartalmú gyümölcsök!

Amennyiben szeretné, hogy a különböző termésekhez ne csak a közeli zöldségesnél vagy a szupermarketben jusson hozzá és jó lenne, ha a kedvenceit egyenesen a kertjéből szüretelhetné le, akkor most itt a remek alkalom! Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem néhány igen magas vitamintartalmú gyümölcsöt annak érdekében, hogy könnyebb legyen eldöntenie, melyik fát ültesse el az udvarán.

2019. 09. 03. 17:03:00
Termesszen „pálinkát” a kertjében!

A gyümölcsökben az a jó, hogy számtalan módon felhasználhatók és elfogyaszthatók. Elmajszolhatja a fa alatt állva, készíthet belőlük különböző lekvárokat, befőtteket, álmodhat belőle süteményeket vagy leveseket egyaránt. Mindezek mellett nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy bizony minőségi pálinka is készülhet ezekből a gyümölcsökből. Hiszen a házi pálinkának nincsen párja! Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem, hogy mely gyümölcstermők alkalmasak arra, hogy előállítsa belőlük ezt a tipikusan magyar nedűt és arról is írok, melyik fának milyen gondozási igényei vannak. Segítek, hogy Ön is termeszthessen „pálinkát” a kertjében!

2019. 09. 02. 09:29:00
Tökéletes díszfa és gyümölcsfa egyben: a birs! Sokan idegenkednek a birs ültetésétől, pedig ez a fa a hazai klímán is tökéletesen megél, ráadásul csodálatos megjelenése vetekszik egy díszfáéval.
2019. 08. 29. 18:01:19
A szelídgesztenye betegségei és növényvédelmi stratégiája A szelídgesztenye termesztése évezredek óta zajlik. Több kórokozója és kártevője is ismert, melyeket szeretnék Önnel a cikkemben megosztani!
2019. 08. 29. 08:20:00
Egy komoly múlttal rendelkező gyümölcsfa: a szelídgesztenye Ma már nem sok hazai kertben fordulnak elő szelídgesztenye fák, igen komoly jelentősége volt ennek a gyümölcsnek a magyar történelemben is. Ismerje meg cikkemből ezt a növényt!
2019. 08. 26. 09:12:00
Egy sokoldalú ropogtatni való: a mogyoró!

Ha létezik olyan gyümölcs, amelynek a felhasználási módjai szinte végtelenek, akkor az bizony a mogyoró. Hiszen Önnek is nyilván azonnal eszébe jutott a mogyorós csokoládé, valamilyen sütemény, ugyanakkor egy kis sós ropogtatni való is. Eltaláltam? Ismerje meg ebből a cikkből jobban ezt a növényt!

2019. 08. 22. 09:26:00
A mandulafa szépségénél csak termésének íze magával ragadóbb!

A mandula a mai napig a sokkal népszerűbb másik csonthéjas gyümölcs, a dió árnyékában él, pedig termése különleges és kiemelkedően ízletes, ráadásul már igen régóta jelen van a köztudatban. Ebben a cikkben egy kicsit bővebben is igyekszem Önnel megismertetni ezt a nagyszerű növényt!

2019. 08. 20. 07:29:00
A mandula károsítói és növényvédelmi stratégiája

A mediterrán származású mandulával legtöbbször olajos magkeverékekben találkozunk, azonban jelentős a cukrászipari felhasználása is. Jelen cikkemből megismerheti a növény károsítóit és az ellenük való védekezési lehetőségeket is!

2019. 08. 19. 09:31:00
Különleges csemegének számít hazánkban a körte!

Nem sok olyan embert ismerek, aki ne majszolna el szívesen egy körtét, különösen akkor, amikor szezonja van. Hiszen izgalmasabb mint az alma, ráadásul az édes és fanyar ízek egyaránt találkoznak az ember szájában, amikor beleharap. A számos különböző fajtában fellelhető körtefák a kertekbe is remek választásnak bizonyulnak, azonban lényeges kiemelni, hogy nagyobb odafigyelést igényel, mint sok más gyümölcstermő. Az ízletes termés és a sok jótékony hatás ellenére évente csupán hat kg-ot fogyaszt el belőle átlagosan egy magyar ember.

Ismerje meg jobban ebből a cikkből!