Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ilyen lett a Kossuth tér

Megyeri Szabolcs
2014. 03. 23. 00:00:00

Szeretem a budapesti felújított, vagy teljesen újonnan épült tereket, parkokat bejárni, nagyon érdekel, hogy kertészeti szempontból hogyan sikerültek, és persze az összképet is szoktam elemezni kicsit, annak ellenére, hogy nem vagyok várostervezési szakember. Már nagyon fenem a fogam a renovált Erzsébet térre, ám annak az átadásáig még egy hét van hátra, így most a szintén központi elhelyezkedésű és nagy jelentőségű Kossuth tér került sorra. Ezúttal nem én magam fotóztam körbe a területet, az éppen zajló Gardenexpo leköti az időmet, szerencsére Péter barátomtól kaptam egy friss és forró képriportot, ezt osztanám meg olvasóimmal most. Az alábbi galériákra kattintva virtuálisan bejárhatják az igencsak átalakult, Parlament előtti részt.

IMGP5340.JPG

 

A korábban elzárt rész most szabadon bejárható.

 

IMGP5418.JPG

A strázsáló díszkatonák nagyon népszerűek, sokan egész közelről fotózzák a mozdulatlan őröket.

A medence és a monumentális, tereptárgyakat nélkülöző kövezett placc mellett a növényekkel beültetett részeken is jelentős változás történt, főleg a Margitsziget felőli, régebben fás, ligetes parkdarabon, ahonnan a fák majdnem teljesen eltűntek. Ennek talán az lehet az oka, hogy egységesíteni akarták a tér arculatát, és az áttekinthető minimalizmus volt a vezérelv. A növények nem tűntek el teljesen, két hatalmas, frissen gyepszőnyegezett pázsitos felület készült, és több, nagyméretű díszágyás cserjékkel és örökzöldekkel gazdagon beültetve. A színes virágok hiányoznak, de talán az egyszerű gondozhatóság, és az állandó látványvilág volt a cél. 

IMGP5389.JPG

A tilalom vajon ideiglenes, vagy a későbbiekben sem lehet majd rálépni?

IMGP5410.JPG

A Kossuth emlékmű hátfala mintha még nem lenne teljesen kész....

 

Hatalmas fák nélküli füves terület. Egyelőre tábla tiltja, hogy a kilátogatók rálépjenek, mert friss a gyepesítés. Kérdés, hogy később pihenőparki jellege lesz-e, napozókkal, piknikezőkkel, vagy nem szabad majd birtokba venni?

A nagyszámú fakivágás miatt sok kritika érte a kialakítást, ez a felvetés jogos is, ám látszik, hogy az alapkoncepció a teljes egészében átlátható, nyílt tér kialakítása volt, így most mindenhonnan látszik a fő attrakció, az országház épülete. A tér a tegnapi napon tömve volt turistákkal, látványosságként bizonyosan jól működik a felújított tér. Az árnyékos, heverészésre alkalmas részek hiánya sokaknak fájó lehet, ám az biztos, hogy az összkép kellemes. Nem tisztem eldönteni, hogy megfelelő-e az elképzelés és a megvalósítás, aki a fenti képek alapján kedvet kapott a tér bejárásához, látogasson ki, és döntse el maga, hogy hogy sikerült az új Kossuth tér. 

A képeket és a kommentárokat köszönöm Péternek!

< < Vissza a bloghoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus