Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ilex crenata 'Jelena' – Csipkéslevelű magyal

2.690 Ft

(ejtsd: ileksz krenáta)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Ilex crenata 'Jelena' – Csipkéslevelű magyal főbb jellemző

 

Habitus: Felálló ágrendszerű, bokros habitusú örökzöld cserje, melynek levelei aprók, oválisak, a levélhossz 1-2 cm között változik, a levélszél pedig alig észrevehetően csipkézett. Kifejlett magasságát 15 éven belül éri el, mely 6 méter, ha nem nyírjuk.

Virág: Virágai kisméretűek, krémfehér színűek, díszítő értékük nem jelentős.

Termés: Fekete, fényes bogyókat nevel. A bogyói nem ehetőek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, közepes tápanyag ellátottságú, enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékba is telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, száraz időszakokban se hagyjuk a talaját teljesen kiszáradni.

Gondozás: Szabadsövényként telepítve nem igényel sok gondozást, csupán a telepítés évében, valamint az azt követő években, a száraz időszakokban rendszeres öntözést. Ha formasövényként alkalmazzuk, akkor a metszésre a legideálisabb idő május végétől június végéig tart.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Jelena’ egy bokros, oldalra is kiszélesedő magyal fajta, mely apró leveleivel és formázhatóságával jó alternatívája lehet a selyemfényű puszpángmoly által károsított buxus fajoknak. Igényeit figyelembe véve üdébb talajú, félárnyékos kertrészek figyelemfelkeltő növénye lehet.

Társításba helyezve sokszínűen használható fel, ha magasságát nem korlátozzuk, úgy összefüggő zöld falat hozhatunk létre belőle, de folyamatos metszés mellett kompaktabb, szabályos formában is tarthatjuk.

A kert napos és félárnyékos részeibe egyaránt telepíthetjük, így társítása sok lehetőséget hordoz magában. Ha a magyal magasságát nem engedjük 2 méter fölé, úgy egy vegyes díszfákból és cserjékből álló társítást hozhatunk létre. A háttérbe telepítsünk ’Pendula’ csüngő japánakácot, valamint vöröses-narancsos lombú ’Orangeola’ japán juhart és a ’Jelena’ magyalt.

Ezek színben egymással kontrasztot alkotnak, mégis egységes egészként jelennek meg a kertben. Az előteret vegyes cserje összeállítással töltsük fel, így telepítsük a tarkalevelű ’Variegata’ babérsomot, a vörös lombú ’Concorde’ borbolyát, a maximum egy méter magas, sárga virágú ’Excellent Flair’ orbáncfüvet.

A társításba a télen is díszítő cserjék közül válasszuk a narancsos vesszejű ’Midwiner Fire’ somot, mely a magyal mellett a téli kert hangsúlyos dísze.

Társításra javasolt növényfajták:

Acer palmatum 'Orangeola' - Japán juhar
Aucuba japonica 'Variegata' - Tarkalevelű babérsom
Berberis thunbergii 'Concorde' – Borbolya
Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' – Zöld levelű, narancsos vesszőjű som
Hypericum inodorum 'Excellent Flair' – Vörösbarna bogyós orbáncfű
Styphnolobium (Sophora) japonicum 'Pendula' - Csüngő japánakác (Pagodafa)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-6 m (nyíratlan sövényként), 1,5-2 m (nyírt sövényként)
Kifejlett szélesség: 1-1,5 m
Ültetési tőtáv: 0,9-1,2 m
Virágzási idő: Május - Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: sövény, határoló, szoliter, madárbarát kert, buxus helyettesítésére

 

Védett tartalom