Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Így termelhet gyümölcsöket az erkélyen!

Nyugalom, nem arról van szó, hogy fel kell cipelnie egy meggyfát az ötödikre és tele kell pakolnia földdel az egyébként is kicsi erkélyét ahhoz, hogy túlélje mondjuk egy kajszbarackfa az emeletes házban is. Ugyanis ezek a törpe növekedésű oltványok pont a lakásokba lettek kitalálva. Most Ön is hazavihet egy darab kertet az otthonába!

Mit jelent a balkon gyümölcsfa?

A városi kertbarátok sokáig csak álmodoztak arról, hogy saját maguk számára termelhessenek gyümölcsöt a saját kertjükben. Ha csak nem volt valahol egy hobbiföldjük, akkor bizony az egyetlen opció a sarki zöldség – gyümölcs bolt maradt. Egészen idáig. Ugyanis ezek a törpe, determinált növekedésű gyümölcsfa oltványok lehetővé teszik, hogy akár a tizedik emeleten élők is friss gyümölcsöt szüretelhessenek anélkül, hogy kitennék a lábukat otthonról. Ráadásul mindehhez elég egy dézsa, melyben elültetve tökéletesen érzi magát a fa.

Mekkorára nő egy ilyen gyümölcsfa?

Maximum két méter magasra nő egy ilyen fa, ami még egy panellakás erkélyén is kényelmesen elfér. Ráadásul nem csak hasznosak, de esztétikusak is ezek a balkon gyümölcsfák, így akár dísznövényként is tarthatóak. Tehát tavasszal virágba borítják az erkélyt, nyáron pedig zamatos gyümölcsökkel kedveskednek Önnek. Ilyen az ideális „lakótárs”!

Hogy kell elültetni és gondozni egy balkon gyümölcsfát? Az ültetésnél fontos szempont, hogy olyan dézsában találjunk neki helyet, amely bírja a téli fagyot. Ehhez az 50 x 50 x 50 cm-es cserepet ideális választani, bár tény, hogy minél nagyobb az „élettere”, annál jobban ellenáll majd a téli időjárásnak a fa. Jó ötlet az ideális vízelvezetéshez a dézsa aljára néhány kavicsot tenni és jó minőségű virágföldbe ültetni a balkon gyümölcsfát.

Ha elkészült, érdemes megfigyelni, az erkély melyik részére süt a leggyakrabban nap, itt lesz ugyanis a legjobb helye a fának. Minél több napfényt kap, annál ízletesebb gyümölcsökkel hálálja majd meg a gondoskodást. Tavasztól őszig fontos rendszeresen öntözni a fát, valamint tápoldatot is érdemes beszerezni hozzá. A téli hónapokban kizárólag nulla fok feletti hőmérsékletnél szabad öntözni, de csak abban az esetben, ha egyáltalán nem éri csapadék a növényt.

Ha nagyon kemény fagyok várhatók, ajánlott védett sarokba húzni a fát és fenyőkéreggel vagy szalmával, esetleg buborékfóliával letakarni a földjét, ez ugyanis szigetel. A metszés miatt nem kell aggódnia, legfeljebb az elöregedett ágakat szükséges eltávolítani a fáról kora tavasszal. További fontos információ, hogy ahhoz, hogy a fa teremjen, szükség van méhekre. Tehát a virágzással együtt megjelennek majd az erkélyen a szorgos kis állatok is, akik segítik a beporzást és tesznek arról, hogy sok gyümölcs legyen majd a fán.

Kinek ajánlott a lakásba gyümölcsfa?

Ha nosztalgiával gondol vissza a gyermekkorára, amikor a fáról levéve azonnal beleharapott egy zamatos barackba a nagy nyári melegben, esetleg minden vágy egy kertes ház, ahol megtermelheti magának a napi betevőt, vagy ha eddig boltban vásárolt gyümölcsökből tett el befőttet, akkor megtalálta a megoldást a problémájára. Ráadásul mindehhez még telket sem kell vásárolnia.

Milyen a balkongyümölcs minősége?

Pontosan ugyanazt az ízt, illatot és minőséget kapja akkor is, ha kertben szüreteli a gyümölcsöt és akkor is, ha lakásban él és az erkélyen nevelgeti a balkon gyümölcsfáját. Megeheti azon nyomban, ahogy leszedte a fáról, de készíthet belőle lekvárt, befőttet vagy szörpöt is. Ha apró üvegekbe tölti a kész terméket, meglepheti barátait, családtagjait egy–egy valódi balkonbefőttel vagy erkélylekvárral. A siker garantáltan nem marad el!

Kedvet kapott és ki szeretné próbálni, hogy milyen egyszerű balkon gyümölcsöt nevelni itt nézzen szét...

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetszik-et, ossza meg ismerőseivel, barátaival.