Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hypericum calycinum - Örökzöld orbáncfű

3.290 Ft
Menny.:db

(ejtsd: hiperikum kálicinum)

Szállítási méret: évszaktól függően 10-60 cm magas
Kiszerelés: 0,5-3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: Délkelet-Európában és Kis-Ázsiában ritkás erdőkben, sziklás folyópartok cserjéseiben, sík- és dombvidékeken őshonos, terjedő tövű örökzöld félcserje.

Habitus: kb. 30-50 cm magas, terebélyes, sűrű, felálló, kecses, vékony hajtásai révén légies, szép megjelenésű. Lombozatát keresztben átellenesen álló, 5-10 cm hosszú, széles-ovális, épszélű, bőrnemű, fénytelen, mélyzöld levelek alkotják.

Virág: júniustól szeptemberig folyamatosan hozza dekoratív, 7-8 cm átmérőjű, 5 szirmú, aranysárga, a hajtások végén többnyire egyesével elhelyezkedő virágait, melyek legfőbb éke a sok, hosszú porzó a piros portokokkal.

Termés: ősszel érő, bordó, fényes, ovális bogyó.

Talajigény: nem válogatós, de a laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, könnyen melegedő talajon fejlődik szépen.

Fényigény: közepes, napos vagy félárnyékos helyet kedvel.

Vízigény: közepes, rendszeresen kisebb vízadagokkal öntözzük.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel és betegségekkel nem igazán kell számolni. Kora tavasszal érdemes tövig visszavágni, ezzel növelve virágzóképességét.

Társítás és elhelyezés a kertben: az örökzöld orbáncfű a sötét levelek hátterén jól érvényesülő, feltűnő virágai és piros termései miatt régóta kedvelt dísznövénye parkoknak, közterületeknek és kerteknek egyaránt.

Kiválóan alkalmas nagyobb talajfelületek, rézsűk, sziklakertek, szegélyek, sírok beültetésére, de cserjékkel, díszfákkal, évelőkkel társításra is. Sűrűn telepítve elnyomja a gyomokat.

Amennyiben egy színekben és virágokban gazdag, hosszú időn keresztül mutatós kertrészt szeretnék kialakítani a felhasználásával, fókuszpontként válasszuk az élénk lombszínű ’Osakazuki’ japán juhart. Mellé ültessük az igen korán, rózsaszín és fehér színekben nyíló korai bangitát. Előttük a nyári hónapokban pompázó lime színű 'Limelight'® fehér bugás hortenzia kapjon helyet.

Az élénksárga ’Bartzella’ és a pasztell színekben gazdag ’Garden Treasure’ itoh bazsarózsák lehetnek az összeállítás következő elemei. Végül a szegélyrégióba tegyük kisebb foltokban az örökzöld orbáncfüvet és a vöröslő virágszínű 'Red'Issima' cserjés pimpót.

Társításra javasolt növényfajták:

Acer palmatum 'Osakazuki' - Japán juhar
Viburnum farreri – Korai bangita
Hydrangea paniculata 'Limelight'® – Fehér bugás hortenzia
Paeonia itoh 'Bartzella' – Itoh bazsarózsa
Paeonia itoh 'Garden Treasure' – Itoh bazsarózsa
Potentilla fruticosa 'Red'Issima' – Cserjés pimpó

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 30-50 cm
Kifejlett szélesség: 80 cm
Ültetési tőtáv: 60-80 cm
Virágzási idő: június – szeptember
Méhlegelő: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes
Lombhullató: félörökzöld

Felhasználási terület: évelő- és cserjeágyak szegély- vagy háttérnövénye, szoliter, cserjecsoportok, sziklakert, sírok, rézsűk

Védett tartalom

Videók