Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hydrangea serrata 'Intermedia' – Hortenzia

Ár:
4.990 Ft

(ejtsd: hidrangéa szerráta)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Hydrangea serrata 'Intermedia' – Hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, felálló hajtásrendszerű, lombhullató fajta. Levelei közép zöldek, fűrészes szélűek. Kifejlett magassága kb. 1-1,2 méter.

Virág: Virágzata közepesen nagy méretű, kerekded a fertilis és meddő virágok jól megfigyelhetők benne.

A meddő virágok nagyok, fehér színűek, majd a nyílás során halvány rózsaszín árnyalatúak lesznek, a termős virágok lila színűek. A meddő virágok között egyszerre lehetnek fehér, rózsaszín és piros színűek. Rendkívül impozáns fajta.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó, öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani. Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport.

A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A fűrészes levelű hortenziák virágzatuk és méretük miatt könnyen elhelyezhetők a kertben alacsony szegélyként, cserjesorok tagjaként vagy évelőágyak határozott növényeként. Az ’Intermedia’ fajta mögé érdemes magasabb termetű, de színeiben hasonlóan különleges hortenziafajtákat ültetni.

Ajánlom az ágyás leginkább hátsó részére a rózsaszín színvilágú ’Yokudanka’ hortenziát, és a kisebb termetű rózsaszín virágú bugás hortenziát (’Early Sensation’). Ezen fajták elé ültesse az ’Intermedia’ fajtát. A cserjék előtt kapjanak helyet az évelő dísznövények. Ajánlom a csodálatos harangláb fajtákat.

Válassza a virágzás idején magasabb termetű ’Nora Barlow’ fajtát, amelynek kék és fehér színei kiválóan illenek a hortenziák színvilágához. A fajta mellé ültethetünk alacsonyabb termetű harangláb fajtákat is, így a rózsaszín és vajsárga virágszínű 'Spring Magic Rose and Ivory' fajtát.

A társítást egészítse ki a világos lombszínű ’Sunrise Falls’ turbáncsővel, amelynek élénk színei az ágyás elülső felét is feldobják. Emellé jöjjön az árnyékosabb részekre a hűvös eleganciát képviselő ’Blue Cup’ árnyékliliom.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea involucrata 'Yokudanka' – Hortenzia
Hydrangea paniculata 'Early Sensation' – Bugás hortenzia (rózsaszín)
Aquilegia 'Nora Barlow' - Teltvirágú harangláb
Aquilegia 'Spring Magic Rose and Ivory' - Harangláb (rózsaszín-vajsárga)
Heucherella (x) 'Sunrise Falls' – Turbáncső
Hosta 'Blue Cup' – Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,2 m
Kifejlett szélesség: 1-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Június - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!