Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea serrata 'Blue Deckle' - Kék virágú fűrészeslevelű hortenzia

5.290 Ft

(ejtsd: hidrangéa szerráta)

Szállítási méret: évszaktól függően 40-80 cm magas
Kiszerelés: 2-3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
4.990 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea serrata 'Blue Deckle' - Kék virágú fűrészeslevelű hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, kissé elhajló ágrendszerű, lombhullató fajta. Levelei közép zöldek, fűrészes szélűek. Kifejlett magassága kb. 1-1,2 méter.

Virág: Virágzata kerekded a fertilis és meddő virágok jól megfigyelhetőek benne. A meddő virágok nagyok, halványkék színűek, de a ’Blue Bird’ fajtához képest sötétebbek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó, öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A fűrészeslevelű hortenziák virágzatuk és méretük miatt könnyen elhelyezhetőek a kertben alacsony szegélyként, cserjesorok tagjaként vagy évelőágyak határozott növényeként.

A ’Blue Deckle’ fajta színvilágában a nefelejcsre emlékeztet, így sok esetben kedves virágként jellemzik. Társításba helyezve a fehér ’Sheep Cloud’ cserjés, valamint a sötétebb kék ’Bodensee’ kerti hortenziával jól társítható, virágzataik és méretük változatossága miatt.

Ezeket határolóként is alkalmazhatjuk, de az előtérbe évelőket helyezve az összhatás tovább fokozható. Válasszunk a hortenziák mellett szinte klasszikusnak számító árnyékliliomok közül a zöld alapszínű, sárga szegélyű ’Anne’ fajtát, mely mellé a csíkos levelű ’Albostriata’ szálkafüvet telepítsük.

A társításba jól illenek a páfrányok, így ezek közül a társítás több pontjára telepítsünk ’Cristata The King’ pelyvás pajzsikát, mellé pedig sárga virágú juharcsengőt.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Bodensee' – Kerti hortenzia
Hydrangea arborescens 'Sheep Cloud' – Cserjés hortenzia
Hosta 'Anne' – Árnyékliliom
Hakonechola macra ’Albostriata’ – Szálkafű
Dryopteris affinis 'Cristata The King' - Pelyvás pajzsika
Kirengeshoma palmata - Juharcsengő

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,2 m 
Kifejlett szélesség: 1-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Június - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom