Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Red Power' – Hortenzia

6.690 Ft

(ejtsd: hidrangea)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 4 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Red Power' – Hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,5 métert. Levelei sötétzöldek, oválisok, fűrészes szélűek. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok félgömb alakúak, nagyméretűek. A virágzat korallpiros színben pompázik, és csakis meddő virágokból áll. A virágok tömött virágzatokat képeznek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így megelőzve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést, csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Red Power’ egy piros virágszínű kerti hortenziafajta, melynek végleges magassága körülbelül 1,5 méter. Felfelé törő hajtásokat nevel, melyek terebélyes bokrot képeznek. Virágai meddők, és nagyméretű, félgömbszerű virágzatba tömörülnek. Bár szoliterként is megállja a helyét, érdemes társításban elhelyezni.

Amennyiben társítani kívánja, képezzen egy hortenziacsoportot, amely hasonló magasságú, ám különféle virágszínű fajtákból áll. A piros virágszínű ’Red Power’ fajtát egészítse ki a rózsaszínű ’Gertud Glahn’ és a halványkék virágszínű ’Blue Deckle’ hortenziákkal.

A cserjék előtt kapjanak helyet a Barlow-sorozat harangláb fajtái. Ajánlom a sötétbordó ’Christa Barlow’ és a fehér színű ’White Barlow’ fajtákat. Az ágyás elülső részén kapjon helyet a sötét rózsaszín bőrlevél (’Morgenröte’), az ágyást pedig zárja le a tavaszi virágpompát árasztó, kistermetű és rendkívül bájos kaukázusi nefelejcs ’Langtrees’ fajtájával.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' – Kerti hortenzia
Hydrangea serrata 'Blue Deckle' - Kék virágú hortenzia
Aquilegia vulgaris 'Christa Barlow' – Harangláb
Aquilegia vulgaris 'White Barlow' – Harangláb
Bergenia 'Morgenröte' - Bőrlevél (sötét rózsaszín)
Brunnera macrophylla 'Langtrees' - Kaukázusi nefelejcs

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5 m
Kifejlett szélesség: 1-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Június-Augusztus
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom