Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hydrangea paniculata 'Sundae Fraise' – Rózsaszín bugás hortenzia

Ár:
7.290 Ft

(ejtsd: hidrangéa pánikuláta)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Menny.:db

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Sundae Fraise' – Rózsaszín bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, felálló ágrendszerű, kompakt habitusú, lombhullató bugás hortenzia. Kifejlett magassága 180-200 centiméter. - 20-30 °C-ig télálló cserje.

Virág: Az apró fehér-krémfehér steril virágjai nagy méretű buga virágzatban tömörülnek. A fehér virágszín a nyílás során élénk rózsaszínűvé válik

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Sundae Fraise’ egy igazán különleges bugás hortenzia fajta, mely gyönyörűen változó virágszínével, termetével, habitusával vonja magára a figyelmet.

A kertben árnyékos, félárnyékos falmelléki társítások szerves részét is képezheti, de szoliterként is kiválóan mutatnak. Ha társításban kívánja elhelyezni, akkor mindenképpen olyan cserje- és évelő fajokat válasszon mellé, melyek hasonló igényekkel bírnak.

Mivel a ’Sundae Fraise’ egy viszonylag nagyobb, termetesebb cserje, érdemes a háttérben, az ágyás hátsó részében helyet találni számára. Ha a fajta elé ültetünk egy kisebb termetű hortenzia fajtát, mint amilyen a ’Living Cotton Dream’, azzal egy igazán dúsvirágú kertrészt alakíthatunk ki.

A hortenziák előtt nagyszerű helyet kaphatnak a tollbugák. Ajánlom a színeiben is harmonizáló rózsaszín ’Astary Rose’ fajtát, valamint a piros virágszínű ’Visions in Red’ kínai tollbugát. A tollbugák mellett emelheti a természeti kert hangulatát a hölgypáfrány is.

Az ágyás elülsőbb részeire ültessünk élénk lombozatú tűzesőt, melyet kiválóan ellensúlyoz az ’Elegans’ árnyékliliom hűvös eleganciája. Az ágyás szélén csodásan mutathat a kaméleonlevél.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Living Cotton Cream' – Bugás hortenzia
Astilbe 'Astary Rose' - Kerti tollbuga (rózsaszín)
Astilbe chinensis 'Visions in Red' – Kínai tollbuga
Athyrium filix-femina - Hölgypáfrány
Heuchera 'Paprika®' – Tűzeső
Hosta 'Elegans' - Árnyékliliom
Houttuynia cordata – Kaméleonlevél

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,8-2 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5-1,8 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom