Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Pinkachu' – Bugás hortenzia

5.590 Ft
méret
30 - 40 cm

(ejtsd: hidrangéa pánikuláta)

Szállítási méret: 30-40 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Pinkachu' – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, felálló ágrendszerű, lombhullató bugás hortenzia. Levelei sötétzöldek, oválisak. Kifejlett magassága 1,5 méter, így kistermetű hortenzia fajtának számít.

Virág: Buga virágzata kezdetben fehér színű később rózsaszínre vált. A többi H. paniculata fajtához képest korábban kezdi meg a virágzását.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó, öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Pinkachu’ fajta kompakt növekedése mellett korai és igen gazdag virágzásával a kert egyik hangsúlyos növénye lehet. A méretéből fakadóan akár nagyobb konténerbe is telepíthető, így új szintként adható a kerthez.

Társításba helyezve egy levéldíszekből álló, aljnövényzet jellegű társítást létrehozva az előterében még inkább kihangsúlyozhatjuk növényünket. Ehhez társítsuk nagyobb teremtű levéldíszekkel, így aranysárga lombozatú ’Aureola’ szálkafűvel, sárga-zöld levélszínű ’Atlantis’ és zöld-kék árnyalatú ’Kiwi Full Monty’ árnyékliliomokkal.

A kisebb termetű levéldíszek közül a szegélyrégióba telepítsünk bordó levélzetű ’Spellbound’ és zöld levelű, bordó levélerezetű ’Glacier Falls’ tűzeső fajtákat. Ezek kihajtás után nyár elején virágzatukkal is díszítenek.

Társításra javasolt növényfajták:

Hosta 'Atlantis' – Árnyékliliom
Hosta 'Kiwi Full Monty' – Árnyékliliom
Hakonechloa macra 'Aureola' – Szálkafű
Heuchera 'Spellbound®' – Tűzeső
Heucherella (x) 'Glacier Falls' - Tűzeső

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,2 – 1,5 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m 
Ültetési tőtáv: 1-1,2 m
Virágzási idő: Július-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom