Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Mega Mindy' – Bugás hortenzia

4.190 Ft

(ejtsd: hidrangéá pánikuláta)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Mega Mindy' – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, felálló ágrendszerű, lombhullató bugás hortenzia. Levelei sötétzöldek, oválisak, szőrözöttek. Kifejlett magassága 2 méter.

Virág: Buga virágzatát alkotó virágok kezdetben fehér színűek, majd fokozatosan rózsaszín-piros árnyalatot öltenek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Mega Mindy’ erős növekedésű fajta, mely a kertben szoliterként és határolóként egyaránt alkalmazható, de virágzó cserjesorok szerves részét is képezheti.

Egy napos fekvésben díszítő cserjesor kialakításához társítsuk aromás illatú ’Latifolia’ barátcserjével és ’Miss Ruby’ nyári orgonával, valamint fehér virágú ’Polar Bear’ bugás hortenziával. Ez az összeállítás mesébe illő látványt nyújt, mégis gondozása havi szinten nem haladja meg az egy órát.

A cserjék előterébe szegélyként vegyesen telepítsünk lila virágú ’Summer Magic’ macskamentát és sötétzöld, szálas levélzetű ’Hameln’ tollborzfüvet. Ez utóbbi az őszi-téli időszakban a hortenziához hasonlóan fennmaradó virágzatával is díszíteni fog.

Társításra javasolt növényfajták:

Vitex agnus-castus 'Latifolia' - Illatos barátcserje
Buddleia davidii 'Miss Ruby'® – Nyáriorgona
Hydrangea paniculata 'Polar Bear'® – Fehér, óriásvirágú hortenzia
Nepeta grandiflora 'Summer Magic' - Macskamenta
Pennisetum alopecuroides 'Hameln' - Tollborzfű

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-2 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Július-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom