Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

Hydrangea paniculata 'Brussels Lace' – Bugás hortenzia

3.790 Ft
Menny.:db

(ejtsd: hidrangéa pánikuláta)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Brussels Lace' – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, nagytermetű, lombhullató bugás hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,5 métert. Kompakt növekedésű, felálló hajtásrendszerű.

Virág: A virágok aprók, fehér színűek, melyek később rózsaszín árnyalatúak lesznek, és nagy méretű, kúp alakú bugavirágzatba tömörülnek. A virágzat általában termékeny és meddő virágokat egyaránt tartalmaz. A meddő virágok nagy méretűek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Brussels Lace’ egy kompakt habitusú, fehér virágokkal rendelkező fajta, mely a nemesítőjét a brüsszeli csipke finomságára emlékeztette, innen is kapta a fajtanevet. Maximális magassága 1,5 méter. Jól társítható hortenziákkal, kiválóan mutat a ’Brussels Lace’ csipkéje az érdeslevelű hortenzia lila-fehér színeivel.

A hortenziák elé ültessen szálkafüvet (’Alboastriata’), amely elegáns összeköttetést biztosít az ágyás elülső részébe ültetett lilás-rózsaszín és lilás-piros tollbugákkal. Az ágyás legelső részére ültessen mocsári nefelejcset, ezzel igazán szemet gyönyörködtetővé válhat a kertje.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea aspera 'Sargenteana' – Érdes levelű hortenzia
Hakonechloa macra 'Albostriata' - Szálkafű (zöld-fehér lomb)
Astilbe 'Little Vision in Pink' - Kerti tollbuga (lilás rózsaszín)
Astilbe 'Mainz' - Japán tollbuga (lilás-piros)
Myosotis palustris – Mocsári nefelejcs

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-1,8 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom