Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Royal Red' – Kerti hortenzia

3.890 Ft

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Royal Red' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg a 2 métert. Levelei sötétzöldek, oválisok, fűrészes szélűek. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok félgömb alakúak, nagyméretűek. A virágzat korallpiros színben pompázik, és csakis meddő virágokból áll. A virágok tömött virágzatokat képeznek. Rendkívül bő virágzású fajta.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így megelőzve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést, csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Royal Red’ egy piros virágú kerti hortenzia, amelynek végleges magassága 1,5-2 méter. Terebélyes bokrot nevel, és hihetetlen gazdag virágzású fajta. A piros szín a hortenziáknál különleges tulajdonság, ezért ha társítani szeretné, előkelő helyet szánjon számára.

Képezzen egy hortenziákból álló cserjefoltot, amelyben együtt van a fehér színű, hasonló magasságú ’Strong Annabelle’ cserjés hortenziafajta, az erős rózsaszín színekben pompázó ’Sibilla’ hortenzia, amelyet kiegészít a ’Royal Red’ fajta. A fehér, rózsaszín és piros színek igazán különlegessé teszik a kertrészt.

A cserjék előtt nagyszerű helye lehet, virágszínében pedig visszamutathat a ’Strong Annabelle’ fajtára a fehér nagyvirágú nadálytő. Az elülső részen kapjon helyet a színeiben a társításba illő rózsaszín kínai (’Pumila’) és a rózsaszínes lila (’Little Vision in Purple’) kerti tollbuga.

A társítást egészítse ki a karéjos turbántökkel, az ágyásszegélyre pedig ültessen nagy meténget, amely liláskék virágaival bájos hangulatot teremt és teljessé teszi a társítást.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea arborescens 'Strong Annabelle' – Fehér gömb virágú cserjés hortenzia
Hydrangea macrophylla 'Sibilla' – Kerti hortenzia
Symphytum grandiflorum 'Aureum' - Nagyvirágú nadálytő (fehér)
Astilbe chinensis 'Pumila' - Kínai tollbuga (rózsaszín)
Astilbe 'Little Vision in Purple' - Kerti tollbuga (rózsaszínes lila)
Tiarella wherryi - Karéjos turbántök
Vinca major - Nagy meténg, nagy télizöld

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-2 m
Kifejlett szélesség: 1,2-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Június-Augusztus
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom