Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Merveille Sanguine' – Kerti hortenzia

4.290 Ft

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási méret: évszaktól függően 10-80 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
3.890 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Merveille Sanguine' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1-1,5 métert. Levelei élénk zöldek, oválisak. A bokor alakja kompakt, kerek. A levelek bronzos árnyalatúak a kihajtást követően.

Virág: A virágok lapított gömb alakúak, kissé kúposak, nagyméretűek. A virágzat meddő virágokból áll. A virágzat mély rózsaszín, de erősen savas talajviszonyok között kékes rózsaszín árnyalatúvá válhat.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos, esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó, öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A 'Merveille Sanguine' egy 1-1,5 méter magasra növő kerti hortenzia fajta, amelyre jellemző a terebélyes termet, a zömök forma és a nagyméretű, mély rózsaszín, lapított gömb alakú virágok.

A kert félárnyékos, árnyékos részeinek színpompás fajtája, amely a nyár második felétől hosszan díszíti a kertet. Szoliterként is nevelhető, de társításokban is elhelyezhető. Ebben az esetben társítsa a kék virágú ’Blaumeise’ kerti hortenziával.

A kék és rózsaszín színek pompás összképet alkotnak. A hortenziák elé ültesse a nyáron rózsaszínes lila színekben tündöklő kerti tollbuga 'Little Vision in Purple' fajtáját, valamint az erdei hölgypáfrány ’Lady in Red’ változatát.

Az összeültetést egészítse ki a ciklámen színű alacsony gólyaorral (’Max Frei’) és a zöldessárga szálkafűvel (’Stripe in Rich’). A társítás elülső részére kisebb csoportokban ültesse a tavaszi kék virágzású kaukázusi nefelejcset, valamint a krémfehér és zöld színekben gazdag 'Albopicta' árnyékliliomot.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla ’Blaumeise’ – Kerti hortenzia
Astilbe 'Little Vision in Purple' - Kerti tollbuga (rózsaszínes lila)
Athyrium filix-femina 'Lady in Red' - Erdei hölgypáfrány
Geranium sanguineum 'Max Frei' - Ciklámen színű alacsony gólyaorr
Hakonechloa macra 'Stripe it Rich' - Szálkafű (zöldessárga)
Brunnera macrophylla - Kaukázusi nefelejcs
Hosta 'Albopicta' – Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,5 m
Kifejlett szélesség: 1-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom