Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Early Pink' – Kerti hortenzia

4.890 Ft

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási méret: évszaktól függően 10-40 cm magas
Kiszerelés: 2-4 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
4.490 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Early Pink' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,5 métert. Levelei sötétzöldek, oválisok, fűrészes szélűek. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok lapított félgömb alakúak, nagyméretűek. A virágzat kellemes és élénk rózsaszín, meddő virágokból áll.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így megelőzve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést, csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

Az ’Early Pink’ egy közepes méretű (1,5 m), kerti hortenziafajta, mely rózsaszín virágtengerrel árasztja el kertünket a nyári hónapokban. A virágzata nagyméretű, és lapított félgömb alakkal rendelkezik. A virágzat meddő virágokból áll.

Kiválóan társítható fajta színéből és méretéből adódóan. Ha társítani kívánja, akkor a társítás hátsó részén kapjon helyet a bugás hortenzia ’Brussels Lace’ fajtája, amely kiegészíthető az érdes levelű hortenzia lilásrózsaszín virágszínű ’Sarganteana’ fajtájával. Ebben az összhatásban remek helye lehet az ’Early Pink’ fajtának.

A hortenziák előtt kapjon helyet a lizinka ’Firecracker’ fajtája, amely drámai megjelenésével kontrasztot teremt a hortenziák klasszikus eleganciájával. A társítás kiegészíthető a rózsaszín virágú réti füzény ’Robin’ fajtájával. Az ágyás szegélyén kapjon helyet a ciklámen színű alacsony gólyaorr ’Max Frei’ fajtája és az illatos gólyaorr.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Brussels Lace' – Bugás hortenzia
Hydrangea aspera 'Sargenteana' – Érdes levelű hortenzia
Lysimachia ciliata 'Firecracker' – Lizinka
Lythrum salicaria 'Robin' - Réti füzény
Geranium sanguineum 'Max Frei' - Ciklámen színű alacsony gólyaorr
Geranium machorrizum - Illatos gólyaorr

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5 m
Kifejlett szélesség: 1 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Június-Augusztus
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom