Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hydrangea macrophylla 'Early Blue' – Kerti hortenzia

Ár:
6.990 Ft

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-4 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Hydrangea macrophylla 'Early Blue' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,5 métert. Levelei sötétzöldek, oválisok, fűrészes szélűek. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok lapított félgömb alakúak, nagyméretűek. A virágzat élénk kék színű, meddő virágokból áll, melyeknél a szirmok alapi része fehér színű.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így megelőzve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést, csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

Az ’Early Blue’ egy közepes méretű (1,5 m), kerti hortenziafajta, mely egész nyáron át hódít kék színű virágaival, melyek nagyméretű, lapított félgömb formájú virágzatba tömörülnek. A fajta nagyszerűen társítható.

Ha társítani kívánja, akkor az ágyásrész hátsó részére ültessen ’Yokudanka’ hortenziát, amely kitűnő hátteret ad a társításnak. Ajánlom a ’Yokudanka’ elé az ugyancsak fehér árnyalatokkal bíró, nemzetközileg is nagyon népszerű fajtát, a ’Sweet Annabelle’-t.

A fehér hortenziák elé ültesse a kék ’Early Blue’ fajtát, így a fehér színek nagyszerűen kiemelik az ’Early Blue’ harsogó kékjét. A cserjék elé ültessen erdei bordapáfrányt, amely szépen összeköti a hortenziákat az elülső részben helyet foglaló évelőkkel.

Erre a részre ajánlom a nyáron rózsaszínben pompázó nagyvirágú gyíkfüvet (’Loveliness Pink’), amelyet kiegészíthet a tavaszi kék virágpompát biztosító kaukázusi nefelejccsel (’Variegata’). Az ágyásszegélyen kapjon helyet az aranyló pénzlevelű lizinka. Ezzel egy tavasztól őszig pompázó társítás lehet az Öné.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea involucrata 'Yokudanka' – Hortenzia
Hydrangea arborescens 'Sweet Annabelle' – Cserjés hortenzia
Blechnum spicant – Erdei bordapáfrány
Prunella grandiflora 'Loveliness Pink' - Nagyvirágú gyíkfű
Brunnera macrophylla 'Variegata' - Kaukázusi nefelejcs
Lysimachia nummularifolia 'Aurea' – Aranyló pénzlevelű lizinka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5 m
Kifejlett szélesség: 1 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Június-Augusztus
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!