Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hydrangea involucrata 'Yokudanka' – Hortenzia

Ár:
19.990 Ft

(ejtsd: hidrangéa involukráta)

Szállítási méret: 60-80 cm magas
Kiszerelés: 9 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Hydrangea involucrata 'Yokudanka' – Hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,5 métert. Levelei hosszúkás-oválisak, növekedése lassú. A bokor alakja kompakt, lekerekített.

Virág: A virágok ernyő alakúak, közepesen nagy méretűek (12-15 cm). A virágzatban a középen elhelyezkedő virágok meddők, kellemes fehéres-rózsaszínek, egy enyhe sárga-zöld árnyalattal áttörve.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Yokudanka’ egy 1,5 méter magasságot elérő lombhullató hortenzia fajta. Nagy népszerűségnek örvend, pedig ez eleinte nem volt így, hiszen fiatalkori növekedése nem túl dekoratív.

A cserje megerősödése után viszont csodás teremtű, rózsaszín hattyúvá változik és díszíti majd a kertjét. Ültessen mögé nagyobb termetű hortenziákat, amelyek szép hátteret teremtenek a ’Yokudanka’-nak.

Ajánlom az 'Emerald Lace' cserjés hortenziát, amely bár nagyon különleges fajta, mégsem veszi el a ’Yokudanka’ fajtáról a figyelmet, emellett csodásan kiegészítik egymást. A cserjék elé ültessen sárga lombú szálkafüvet (’All Gold’), amelynek sárgás színe megtalálható a ’Yokudanka’ árnyalataiban is.

A karéjos turbántök remekül illik a társításba, ültesse a szálkafű közelébe. Az ágyás elülső részeire ültessen tűzesőt. Ajánlom a ’Green Spice’ különleges zöld, és a ’Caramel’ sárgás-barnás árnyalatait. Az ágyásszegélyen kapjon helyet a pénzlevelű lizinka.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea arborescens 'Emerald Lace' – Cserjés hortenzia
Hakonechloa macra 'All Gold' - Szálkafű (sárga lomb)
Tiarella wherryi - Karéjos turbántök
Heuchera 'Green Spice' – Tűzeső
Heuchera 'Caramel®' – Tűzeső
Lysimachia nummularifolia – Pénzlevelű lizinka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!