Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Bouqet Rose' - Rózsaszín virágú kerti hortenzia

6.490 Ft

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási állapot: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
6.290 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Bouqet Rose' - Rózsaszín virágú kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,3 métert. Levelei élénk zöldek, oválisak. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágzatok nagyméretűek (20-22 cm), lapított gömbölydedek. A virágzatban elhelyezkedő virágok meddők. A fajta virágszíne közepesen erős rózsaszín, de a nyílás során a szín kékessé vagy lilássá válhat. A virág színét a talaj kémhatása befolyásolja.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó, öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek, az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani. Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport.

A ’Bouquet Rose’ egy viszonylag kistermetű kerti hortenzia fajta, amelynek végleges magassága nem haladja meg a 130 cm-t. Terebélyes cserje, hatalmas, gömbölyded, rózsaszín virágokkal, amelyek a nyílás során lilássá vagy kékes színűvé változhatnak.

Mivel a fajta kistermetű, ezért nagyszerű helyet kaphat akár konténerben is, amennyiben kerti talaja nem megfelelő a hortenzia nevelésére. Nevelhető balkonon, teraszon ilyen módon, de ha kerti talaja ideális számára, társításban is elhelyezheti.

Ebben az esetben társítsa a hasonló méretű (de nagyobb termetű), kobaltkék színű ’Nikko Blue’ kék virágú kerti hortenziával. A hortenziák előtt nagyszerű helye lehet a hölgypáfránynak, amellyel igazán erdei hangulatot alakíthat ki.

A nyári színhatás fokozható a piros kerti tollbugával (’Fanal’), amely elé ültesse a nyár végén-ősszel virágzó, közepes termetű, bájos gyöngyikés gyepliliomot. A társítás lezárásaként alkalmazza kisebb, szabálytalan foltokban a fehér féltelt bőrlevelet (’Angel’s Kiss’), valamint a kaukázusi nefelejcset.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Nikko Blue' – Kék virágú hortenzia
Athyrium filix-femina – Hölgypáfrány
Astilbe 'Fanal' - Kerti tollbuga (piros)
Liriope muscari - Gyöngyikés gyepliliom
Bergenia 'Angel Kiss' - Fehér féltelt bőrlevél
Brunnera macrophylla - Kaukázusi nefelejcs

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,3 m
Kifejlett szélesség: 1,2 m
Ültetési tőtáv: 1,2-1,5 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert, természetközeli kert, ázsiai kert

 

Védett tartalom