Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea aspera 'Sargenteana' – Érdes levelű hortenzia

11.590 Ft

(ejtsd: hidrangéa ászpéra)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
11.590 Ft
40 - 60 cm
Menny.:
11.990 Ft
60 - 80 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea aspera 'Sargenteana' – Érdes levelű hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, nagytermetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg a 3 métert. Levelei hosszúkásak, hosszuk elérheti a 30-35 cm-t is. Növekedése lassú.

Virág: A virágok ernyő alakúak. A virágzatban a középen elhelyezkedő virágok termők, lilás-rózsaszínek, az ernyő szélső virágai nagy méretűek, fehérek és meddők.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Sargenteana’ egy kifejezetten nagy méretű, terebélyes bokrot nevelő érdes levelű hortenzia fajta, amely levendulaszín-fehér virágzatával elkápráztatja gazdáját.

Ha társításban helyezzük el, mindenképp szánjunk neki olyan helyet, ami hátsó, de jól látható. Érdemes elé kisebb hortenziákat ültetni, mellyel a ’Sargenteana’-ra vonhatja a figyelmet. Ajánlom az ’Emerald Lace’ cserjés hortenzia fajtát, amely rendkívül illik a ’Sargenteana’ fajtához mind virágformában, mind növekedésben.

Eléjük ültessen ’Sheep Cloud’ cserjés hortenziát, amely fehér labdapamacsaival igencsak különlegessé teszi a hortenzia társítást. A cserjék előtt kapjanak helyet az évelő növények. A pettyegetett gyűszűvirág fehér oszlopai remekül illeszkednek a hortenzia együtteshez.

A japán tollbuga (’Mainz’) társításba helyezésével visszaköszönhet egy hasonlóan csodás lila szín, amelyet a ’Sargenteana’ fajtánál is megcsodálhatunk. Az ágyás első részére ültessen árnyékliliomokat, ezzel is erősítve a természetes hangulatot a kertben. Ajánlom a 'Bressingham Blue' és a ’Blue Cup’ fajták kékjét.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea arborescens 'Emerald Lace' – Cserjés hortenzia
Hydrangea arborescens 'Sheep Cloud' – Cserjés hortenzia
Digitalis purpurea 'Snow Thimble' - Pettyegetett gyűszűvirág
Astilbe 'Mainz' - Japán tollbuga (lilás-piros)
Hosta 'Bressingham Blue' – Árnyékliliom
Hosta 'Blue Cup' – Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2,5-3 m
Kifejlett szélesség: 1,5-2,5 m
Ültetési tőtáv: 2,5 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom