Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea aspera 'Kawakami' – Érdes levelű hortenzia

26.990 Ft

(ejtsd: hidrangéa aszpéra)

Kiszerelés: Exkluzív: 10 literes kertészeti konténerben, 4 éves erős tövek
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Kertészeti különlegesség!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea aspera 'Kawakami' – Érdes levelű hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, nagytermetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg a 2 métert. Levelei hosszúkásak, ezüstösen zöldek. Növekedése lassú. Felálló hajtásrendszert nevel.

Virág: A virágok lapított ernyő alakúak. A virágzatban a középen elhelyezkedő virágok termők, lilás-rózsaszínek, pompásan színjátszók: a virágok általában rózsaszínek, porzóik megnyúltak, lila színűek. Az ernyő szélső virágai nagy méretűek, fehérek vagy halványlilák és meddők.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Kawakami’ egy viszonylag kisebb termetű, felálló hajtásrendszert nevelő érdes levelű hortenzia fajta, amely levendulaszín-rózsaszín-fehér virágzatával mindenkit elkápráztat. Ha társításban helyezzük el, mindenképp szánjunk neki olyan helyet, ahol jól látható.

Erre a helyre rászolgál kisebb termete és különleges virágzati pompája. Érdemes mellé kisebb hortenziákat ültetni. Ajánlom az ’Emerald Lace’ cserjés hortenzia fajtát, amely rendkívül illik a ’Kawakami’ fajtához mind virágformában, mind növekedésben.

A fajták mögé ültessen nagyobb termetű érdes levelű hortenziát azért, hogy az érdes levelű hortenziákra annyira jellemző diszkrét színkavalkád még vonzóbbá tegye a szemnek a társítást.

Erre a célra ajánlom a ’Spinner’ fajtát. A cserjék előtt kapjanak helyet az évelő növények. A pettyegetett gyűszűvirág fehér oszlopai remekül illeszkednek a hortenzia együtteshez.

A kerti tollbuga ('Little Vision in Purple') társításba helyezésével visszaköszönhet egy hasonló, rózsaszín-lila csendes báj, amelyet a ’Kawakami’ fajtánál is megcsodálhatunk.

Az ágyás első részére ültessen árnyékliliomokat, ezzel is erősítve a természetes hangulatot a kertben. Ajánlom az  'Elegans' és a 'Bressingham Blue' fajták titokzatos ezüst-kék színét, amely csodás keretet ad az érdeslevelű hortenzia színvilágának.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea arborescens 'Emerald Lace' – Cserjés hortenzia
Hydrangea aspera 'Spinners' – Érdes levelű hortenzia
Digitalis purpurea 'Snow Thimble' - Pettyegetett gyűszűvirág
Astilbe 'Little Vision in Purple' - Kerti tollbuga (rózsaszínes lila)
Hosta 'Elegans' - Árnyékliliom
Hosta 'Bressingham Blue' - Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-2 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5-2 m
Virágzási idő: Július-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom