Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Húsvéti torma, a kertben is

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 27. 12:05:30

A torma húsvét tájékán a legnépszerűbb, de az év minden részében egészséges és ízletes zöldségféle. A torma tipikusan az a termény, melyet inkább megvásárolunk, minthogy termesztenénk a kertben, de érdemes megpróbálkozni ezzel a különleges zöldségfélével a házi veteményesben is.

A torma ültetése kora tavasztól májusig időszerű, és ugyan kicsit bonyolultabb művelet az átlagnál, de megéri a fáradozás. Ültetéshez a legideálisabbak az egy-két centi vastag, arasznyi hosszú gyökérdarabok, melyekről a sarjrügyeket le kell vágni, hogy ne az oldalhajtások növekedjenek.

A hosszú tormagyökér miatt a legelterjedtebb a bakhátas termesztés. A bakhát egy hosszanti földhalom, egy miniatűr sánc, amelyet ásóval, lapáttal tudunk kialakítani. A torma magas tápanyagigénye miatt ajánlott az alapos trágyázás is. A torma érzékeny a talaj minőségére, a legízletesebb termés humuszos, laza közegben érhető el, sem a túl száraz, sem a pangó vizes területek nem kedvezőek. A kötött, nyirkos típusú földben hamar elfásodik a gyökér, íze kellemetlenül csípőssé válik. A torma a napsütötte helyeket kedveli, vízigénye magas, folyamatos öntözést követel.

A vetés során az előkészített bakhátba 20-25 centiméterenként fúrjunk egy lyukat, ebbe helyezzük a gyökereket, és végezzük el az első beöntözést. Nagyjából egy hónappal később megjelennek az első hajtások, ilyenkor ajánlott arasznyi magasan kibontani a földhalmot, és a gyenge oldalgyökereket, rügyeket ledörzsölni, majd visszatakarni a növényt. Ezt a műveletet a nyár derekán még egyszer meg kell majd ismételni.

Fontos a gyakori gyommentesítés, és a folyamatos vízellátás, és a rendszeres öntözés nem maradhat el! Több sornyi torma ültetése esetén javallott a bordák közti mélyedést is nedvesíteni. A betakarítás ideje késő ősszel érkezik majd el, de a torma kiváló fagyállósága miatt még télen is szedhetünk fel belőle. Fontos tudni, hogy a torma évelő növény, így hiába takarítjuk be a terményt ősszel, tavasszal várhatóan újra növekedésnek indulnak a földben maradt gyökérdarabok, vagyis a torma makacs vendég a kertben, ha egyszer betelepítettük, csak mélyreható csákányozással távolítható el!

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetsziket.

További bejegyzéseimet itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: zöldség palánta