Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hóvirágok dicsérete

Megyeri Szabolcs

Az idei tél eddig kegyes volt hozzánk, a kemény fagyok és a havazás elmaradtak, sőt, egészen tavaszi az időjárás hetek óta. Ez a meleg tél a növényeket is megzavarja, sok helyütt megindult a virágzás és a rügyfakadás, amit megsínylenek majd a növények, ha megérkeznek a hidegek, ám van olyan virág, ami egyébként is mostanában bontja szirmait.

Biztos sokan rájöttek, hogy a hóvirágról van szó, ez a különös szépségű vadvirág ugyanis már akár januárban virágzik, de legkésőbb február derekán biztos látható. Magyarországon a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, de találkozni redőslevelű és pompás hóvirággal is. Mindhárom faj védettséget élvez, így a természetjáróknak csak csodálni, fotózni szabad őket. A hóvirágok rajongóinak jó hír, hogy nem őshonos, kerti tartásra való változatok kereskedelmi forgalomban kaphatóak, és szabadon ültethetőek. A hóvirág hagymáit kora ősszel kell elültetni a kertben, vagy egy cserépben, így ehhez most már késő, de jövőre lehet próbálkozni. Amennyiben lakásban neveljük, az elültetett hagymákat az első hajtások kibújásáig sötét, hűvös helyen kell tartani, ezután világosabb területre telepíteni, de arra ügyelni kell, hogy a növény a hideget szereti, ezért a balkonon, vagy a külső ablakpárkányon fogja jól érezni magát. Kiültetéskor lombok alatti félárnyékos helyet válasszunk neki, amit pár hónap múlva már virágzással fog meghálálni. Ültetés után több dolgunk nincs, öntözni sem szükséges a növényt, hiszen a hagymák minden tápanyagot tartalmaznak. A hóvirág májusra hozza meg termését, majd visszahúzódik a földbe, és a következő ősszel indulnak meg újra a hajtások. Kerti tartásakor számolni kell azzal, hogy pár éven belül nagy, összefüggő telepet fognak alkotni a hóvirágok. A hóvirág sajnos gyakran esik áldozatául saját szépségének, sokszor látni, hogy az utcán, aluljárókban árulják őket. Amennyiben ezek a példányok vadon nőttek, úgy természetkárosításról van szó, a tövek letépése nem megengedett, sőt szabálysértésnek számít, így ne támogassuk a vad állomány ritkítását! A hóvirág eszmei értéke tövenként tízezer forint, így kirándulás közben se szakítsunk magunknak emlékbe pár virágot, ugyanis pénzbírsággal járhat, ha a hatóságok észreveszik. 

Tartalomhoz tartozó címkék: hagymás virágok