Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hőségriadó a kertekben!

Megyeri Szabolcs

A mostani időszakban tetőzik a nyári kánikula, ami az emberi szervezetnek sokszor nagyon megterhelő, de ne feledjük, hogy a növények ugyanúgy nehezen viselik a magas hőmérsékleteket. Ahogy magunkat is rengeteg módon védjük, úgy fordítsunk figyelmet a kerti, vagy a balkonon nevelt zöldjeinkre is!

A városi erkélyeken élő növények különösen nehéz helyzetben vannak, velük kapcsolatban a legfontosabb a helyes öntözés. A legjobb, ha kora reggel, vagy estefele, tehát nem a csúcspont körüli hőmérséklet idején locsolunk. Így a növény fel tudja venni a kijuttatott vizet, jelentősebb párolgási veszteség nélkül. Kánikulai napokban a fekete és sötét, könnyen átforrósodó kaspókat, cserepeket, borítsuk be fehér papírral, de még jobb, ha eleve színes, világos edényeket használunk, ezek ráadásul dekoratívabbak is. Amennyiben tudjuk, hogy az adott fajta a meleget igen, de az erősen tűző sugarakat nem kedveli, a legforróbb napokban helyezzük védett területre, akár csak az erkélyen belül. A túlzottan napos balkonokat a kritikus napokban árnyékolhatjuk is, egy régi lepedő felfüggesztése például segíthet. Vannak olyan növények is, melyek kifejezetten kedvelik a hőséget, rövid szoktatás után a citrusfélék, a leanderek, az olajfák nyugodtan kirakhatóak a napra. Páraigényes növények közé lehet kaspóban, tálcában, vödörben vizet elhelyezni, így napközben a növényeket hűti valamelyest a páratartalom.

Tipp: az esti öntözés nem csupán a növényeknek hasznos, de ilyenkor a kertész sem kap hőgutát teendői közben!

A kertben is adódnak kánikulai feladatok, a mottó itt is a kora reggeli, késő esti öntözés. Az örökzöldeket a melegrekordok idején célszerű takarni, ehhez egy régi lepedő most is megfelel. Fontos tudni, hogy a bőséges, a fél órás áztató locsolás nem képes pótolni a heti csapadékhiányt, és a talajt sem tölti fel, továbbá a növény sem tudja felvenni a vizet, ezért célszerű egyszerre csak kisebb mennyiséget kijuttatni, lehetőleg esőztető öntözéssel, vagyis a szórófejet felfelé irányítva, nem vastag, erős vízsugárral locsolni. A pázsit napközben is öntözhető, de kerülni kell a pangóvíz kialakulását, a pocsolyák képződését. Hétfőtől péntekig a legtöbbünk dolgozik, ezért a munkanapokon sokszor kevesebb idő és figyelem jut a kertnek, de nem szabad az elmaradt öntözéseket a hétvégén, egyszerre bepótolni. Egy ilyen túlzott, áztató öntözés több kárt okozhat, mint az előtte lévő napok kimaradása. Az egynyári virágok többsége csak napsütésben virágzik, ezért az üres ágyások feltöltésére napos helyen egynyáriakat, árnyékos részeken pedig évelőket lehet használni. A kánikulában keveseknek van kedvük kertészkedni, de azért fontos tudni, hogy ebben az időszakban kerülni kell a növények áttelepítését, mert a gyökérzet gyorsan károsodhat ilyenkor. Ezeket a teendőket végezzük inkább később, hűvösebb időben. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok