Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hőség ellen talajtakarás

Megyeri Szabolcs
2013. 07. 30. 00:00:00

A képen egy frissen készülő utcafronti ágyás látható, éppen elkapva azt a pillanatot amikor minden lényeges kivitelezési pont egyszerre látható. Mit érdemes tehát megfigyelni a képen?

1. a járda szintjéhez képest az ágyás szintjét 3-5 cm-rel lejjebb vitték, úgynevezett tükröt készítettek. Ide fog "beülni", "felfeküdni" a talajtakarásra használt fenyőkéreg vagy más mulcsozó anyag. Ha nem lenne alacsonyabban a járdához képest, úgy mind az öntözővíz, mind a mulcsozó anyag lefolyna a járdára. A tükörkészítés tehát az alapja a jól megtervezett ágyásnak! 

2. csepegtető csöveket látunk, melyek szépen, igényesen lefogatva követik az egyenletesen, síkban kialakított ágyás alját. Ezek a csövek közvetlenül a növények töve mellett haladnak el. Ha nincs pénzünk teljes automata öntözőrendszer kiépítésére, a cserjéinket, és más növényeinket ezzel a megfizethető módszerrel öntözhetjük. Nincs felesleges párolgás, minimális a vízveszteség. 

3. és végül a mulcsozó anyag: igen, ez az utolsó fázis: sokakat magával ragad a munka öröme, hiszen tényleg izgalmas egy területet beborítani hánccsal, a gyerekeket is nyugodtan bevonhatjuk, garantáltan élvezni fogják! Azonban ha az egyes pontban tárgyalt tükröt nem készítjük el, a gyomok kibújnak majd, a göröngyök felszínre kerülnek, és végül egy kezelhetetlen felület lesz az egészből. A mulcsozó anyag bármi lehet, vidéken a fák koronacsurgójába például a már megszáradt gyomokat teszik.

< < Vissza

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés