Hasznos tudnivalók
Származás: 1918-ban a schleswig-holsteini (Németország) Eutinben fedezték fel Johannes Vahldiek festőművész és gyümölcstermesztő kertjében, aki további kutatásra és termesztésre kiválasztotta, a vélhetően ’Cox narancs renet’ nyílt beporzású palántájaként keletkezett fajtát. Halála után 4 évvel találták meg pomológusok, s ’Vahldieks Sämling No. 3’-nak nevezték el. Hamarosan elterjedt a térségben, a Mezőgazdasági Kamara pedig ’Holsteiner Cox’-ra keresztelte. A ’Cox narancs renet’-nél gyümölcsének nagyobb mérete, világosabb színe, arra emlékeztető, igen finom aromája, sokoldalúan használható volta miatt 1959-ben a Szövetségi Kertészeti Kiállításon is elismerést kapott és Németország egyik legnépszerűbb almafajtájává vált.
Hajtásrendszer: fája középerős növekedési erélyű, felfelé törekvő, erős, sűrű ágrendszerű, szétterülő koronát nevel. Levele tojásdad, fényes, középzöld, fűrészes szélű.
Termőképesség: korán termőre fordul, bőven terem, de alternanciára hajlamos, ezért magasabb hozamú évben érdemes termésritkítást végezni. Önmeddő.
Porzói: ’Alkmene’, ’Ananász renet’, ’Champion’, ’Delcorf’, ’Discovery’, 'Dülmener Herbstrosenapfel', ’Fuji’, ’Gala’, ’Golden Delicious’, ’Granny Smith’, ’Ingrid Marie’, ’James Grieve’, ’Jonathan’, ’Melba’, ’Melrose’, ’Monidel’, ’Rajka’, ’Red Delicious’, ’Rubinette’, ’Sikulai alma’, ’Starking’, ’Sunburn’, ’Téli arany parmen’, ’Téli banánalma’, ’Topaz’, 'Weißer Winterglockenapfel'.
Gyümölcs: szeptember közepe-vége között, több menetben szedhető, közepes vagy nagy méretű (kb. 7-8 cm átmérőjű), gömbölyded vagy lapított gömbölyded alakú, a csésze felé enyhén kúposodó, kissé aszimmetrikus. Héja vékony, kissé zsíros tapintású, zöldessárga-aranysárga alapszínű, amit kb. 50-75%-ban narancspiros mosott, csíkozott fedőszín borít, apró paraszemölcsökkel. Húsa krémfehér-halványsárga, nem barnul meg, közepesen kemény, tömött, ropogós, jó konzisztenciájú, lédús, harmonikusan édes-savanykás, üdítően fűszeres - citrus, körte, ananász keverékére emlékeztető - aromájú, nagyon ízletes, illatos.
Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (dzsem, befőtt, ivólé stb.) és tárolásra (kb. decemberig) is alkalmas. Süteményekbe kiváló, megtartja formáját és íze is jól érvényesül.
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.
Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
A téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany: a Bittenfelder alany talajjal szemben igénytelen, jól alkalmazkodik a könnyű, a nehéz, a homokos vagy a humuszban gazdag talajhoz egyaránt, a száraz körülményeket is tűri, a fagyokat jól bírja, betegségekkel szemben is viszonylag ellenálló. Mélyre hatoló, erős gyökérzetével jól rögzíti a fát, a ráoltott nemes erős növekedésű, hosszú élettartamú lesz. Bár később fordul termőre, de stabil hozamok várhatóak.
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-5 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás (dzsem, befőtt, ivólé stb.), tárolás (kb. decemberig)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 6x5 m
Termésérés: szeptember közepe - vége
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy