Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hogyan ültessünk oregánót?

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 10. 17:13:53

Az oregánó nem igényel túl sok törődést, ültetése is nagyon egyszerű, ezért kezdő kertbarátok is bátran hozzáfoghatnak. Lássuk a lépéseket!

  • Előkészületek: Terrmőhelyi igényeit tekintve az oregánó gyakorlatilag bárhol eredményesen termeszthető. A laza, porhanyós szerkezetű talajokat kedveli és annak ellenére, hogy nem igényli a túlzott víz-és tápanyagellátást, javíthatunk a termőföldünkön, ha Dolce Vital általános virágföldkeveréket használunk, csak öntsünk 1-2 liter földkeveréket az ültető gödörbe. Kiváló szerkezete lehetővé teszi a növény gazdaságos nevelését, vízmegtartó képessége miatt pedig kevesebb öntözést igényel. A gyökerek fejlődésének érdekében fontos, hogy az ültető gödör kétszer olyan széles és mély legyen, mint amekkora konténerben megvásárolta az oregánót.
  • Megfelelő hely kiválasztása: Az előkészületek után már csak az ültetés megfelelő helyét kell kiválasztanunk. Az oregánó a legszélsőségesebb körülmények között is jól termeszthető. Fényigényes növény, szereti a napos fekvésű területeket. Mivel szárazságtűrő, sziklakertbe is kihelyezhetjük, de ültethetjük fűszerkertbe, vagy ha nem szeretnénk, hogy agresszívan terjedjen el a kertben, ültessük cserépbe, így az erkélyen vagy a teraszon is mutatós kis fűszersarkot hozhatunk létre. Igazi mediterrán hangulatot vihetünk otthonunkba, ha egyéb fűszernövényekkel társítjuk, mint pl. bazsalikommal, majoránnával, kakukkfűvel vagy zsályával.
  • Ültetés menete: Az előkészületek és a hely kiválasztása után már csak maga az ültetés maradt hátra. Ennek az ideje március és április között van, amikor már a fagyok elmúltak. Helyezzük a dugványokat az ültető gödörbe és szórjunk rájuk Dolce Vital földkeveréket. Nem kell túl mélyre ültetni, hiszen az oregánónak sekélyen, a felszínhez közel helyezkednek el gyökerei. Ültetést követően alaposan öntözzük meg. Szárazságtűrő, később már nem kell sokat öntözni, elég, ha hetente egyszer adunk neki vizet.

Tartalomhoz tartozó címkék: fűszernövény gyógynövény oregano