Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hogy lehet szaporítani a tárnicsloncot?

Megyeri Szabolcs
2014. 12. 13. 22:32:07

A tárnicslonc igen közkedvelt illatos, nagyvirágú díszcserje, ezért nem árt, hogy ha Ön, mint kertbarát tudja ennek a növénynek a szaporítási lehetőségeit. A következőkben ezt fogom Önnel megosztani.

Ezt a cserjét fás dugvány készítésével vagy zölddugványozással szokták szaporítani. Az első, amit minden kertbarátnak szívesen ajánlok, hiszen nem igényel nagy gyakorlatot, azonban a zölddugványozást inkább a már gyakorlott kertbarátoknak javaslom.

A fás dugványozásnak éppen most van itt az ideje, hiszen ősszel lehet elkezdeni és egészen az első fagyok beálltáig lehet készíteni a következő évi szaporítóanyagot. Általában 15-30 cm-esek a fásdugványok, ezáltal egy fejlett vesszőből 3-4 is elkészíthető. Az elkészült dugványokat felcímkézve és kötegelve kell elhelyezni nyirkos homokba. A dugványokat tavasszal lehet elővenni, amikor már a gyökeresedés megindult, kihelyezni a talajba pedig akkor lehet, amikor a talaj felső rétegei már elérték a 10 oC-ot.

Zölddugványozáskor a hajtásokat fogjuk felhasználni május-július környékén, mert ekkor vannak a legjobb állapotban. A hajtásokat minden esetben a levéleredési pont alatt kell lemetszeni és 25-30 cm-es darabokat kell belőle készíteni. Mivel ezen dugványoknak szüksége lesz egy kevés levélre is, ezért az alsó 3-4 levelet eltávolítjuk, a többit viszont megtartjuk és lekicsinyítjük. Használhatunk a gyökerezés megindulásához különféle hormonokat is, valamint fontos hogy megfelelő közegbe legyenek elhelyezve az elkészült dugványok, ehhez a homok-tőzeg keveréke a legjobb. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje lonc-félék