Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hibiscus syriacus 'Helene' – Fehér virágú mályvacserje

5.290 Ft

(ejtsd: hibiszkusz szíriákusz)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hibiscus syriacus 'Helene' – Fehér virágú mályvacserje főbb jellemző

 

Habitus: Felfelé törekvő ágrendszerű, lassú növekedésű, nagyobb termetű lombhullató bokor, vagy kisebb termetű fácska, melynek kifejlett magassága 1,5-3 méter között alakul. Levelei zöld színűek, kérge szürkésbarna színű.

Növekedése zömök. Levelei tenyérszerűek, durván fogazottak, általában háromkaréjosok, színük középzöld. Erős növekedésű, ellenálló cserje.

Virág: Virágai szimplák, hófehérek, kissé fodrosak és nagyméretűek. A virágtorok mélyvörös színű.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Az üdébb, nedvesebb talajokon is jól fejlődik, a pangó vizet is tolerálja.

Fényigény: Nagy fényigényű növény Napos, meleg helyet kíván, árnyékos fekvésben kevesebb virágot nevel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de a száraz időszakokat gond nélkül átvészeli, viszont hosszan tartó szárazság esetén a virágbimbókat ledobja.

Gondozás: Hosszan tartó szárazság esetén öntözzük, hogy ne veszítsünk a virágtömegből. Sövényként alkalmazva a vegetációs időszak alatt, a júliusi virágzást megelőzően metsszük meg. A levéltetvek gyakran megjelennek a mályvacserjéken, így ellenőrizzük rendszeresen növényünket, hogy időben tudjunk lépni ellenük.

A telt virágú fajták a szélsőségeket nehezen viselik, a szimpla virágúak ellenállóbbak. A talaj, valamint a növényt érő stresszhatások befolyásolhatják esetenként a virágszínt.

Társítás és elhelyezés a kertben: A mályvacserjék lassú növekedésű, impozáns megjelenésű, virágzó díszcserjék, melyek júliustól szeptemberig szinte folyamatosan virágoznak. Kertben való elhelyezésük során használhatjuk őket szoliterként, nyírott- és nyíratlan sövényként, de fácskává nevelve virágágyak központi eleme is lehet.

A ’Helene’ egy triploid mályvacserje, amelynek nyár második felében nyíló virágai nagyméretűek, színük hófehér, a virágtorok mélyvörös. Mutatós cserje, amely szoliterként, sövényként és társításban is nagyszerűen mutat a kertben. Amennyiben társításban helyezi el, ültesse mögé a kései végzetfa ’Variegatum' fajtáját, amely egyedi hangulatot varázsol a kert hátulsó részén.

Előtte kapjon helyet a ’Helene’ és az illatos barátcserje ’Pink Pinnacle’ rózsaszín fajtája, amely aromás leveleivel még egyedibb megjelenésű. A cserjék elé ültessen évelő dísznövényeket. Válassza az őszi napfényvirág ’Indianersommer’ fajtáját, amely virágzási időben egybeér a fehér ’Helene’ fajtával és együtt pompáznak a nyár végi napokon.

A társítás elülső részében kapjon helyet a bordó színű ’Burgunder’ kerti kokárdavirág és az ezüstös színű ’Azurit’ kék csenkesz. Az összeültetést zárja le a havasi fátyolvirág ’Filou Rose’ fajtájával. Ezzel az elgondolással egy nyári-őszi virágzású társítás lehet az Öné.

Társításra javasolt növényfajták:

Clerodendrum trichotomum 'Variegatum' - Kései végzetfa
Vitex agnus-castus 'Pink Pinnacle' – Illatos barátcserje
Helenium 'Indianersommer' - Őszi napfényvirág
Gaillardia 'Burgunder' – Kerti kokárdavirág
Festuca glauca 'Azurit' – Kék csenkesz
Gypsophila repens 'Filou Rose' – Havasi fátyolvirág

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-3 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Július - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, sövény

 

Védett tartalom