Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hibiscus syriacus 'Eleonore' – Fehér virágú mályvacserje

2.990 Ft

(ejtsd: hibiszkusz sziriákusz)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hibiscus syriacus 'Eleonore' – Fehér virágú mályvacserje főbb jellemző

 

Habitus: Felfelé törekvő ágrendszerű, lassú növekedésű, nagyobb termetű lombhullató bokor, vagy kisebb termetű fácska, melynek kifejlett magassága 1,5-3 méter között alakul. Levelei zöld színűek, kérge szürkésbarna színű.

Növekedése zömök. Levelei tenyérszerűek, durván fogazottak, általában háromkaréjosok, színük középzöld. Erős növekedésű, ellenálló cserje.

Virág: Virágai szimplák, hófehérek, kissé fodrosak és nagyméretűek (10-14 cm).

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Az üdébb, nedvesebb talajokon is jól fejlődik, a pangó vizet is tolerálja.

Fényigény: Nagy fényigényű növény Napos, meleg helyet kíván, árnyékos fekvésben kevesebb virágot nevel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de a száraz időszakokat gond nélkül átvészeli, viszont hosszan tartó szárazság esetén a virágbimbókat ledobja.

Gondozás: Hosszan tartó szárazság esetén öntözzük, hogy ne veszítsünk a virágtömegből. Sövényként alkalmazva a vegetációs időszak alatt, a júliusi virágzást megelőzően metsszük meg. A levéltetvek gyakran megjelennek a mályvacserjéken, így ellenőrizzük rendszeresen növényünket, hogy időben tudjunk lépni ellenük.

A telt virágú fajták a szélsőségeket nehezen viselik, a szimpla virágúak ellenállóbbak. A talaj, valamint a növényt érő stresszhatások befolyásolhatják esetenként a virágszínt.

Társítás és elhelyezés a kertben: A mályvacserjék lassú növekedésű, impozáns megjelenésű, virágzó díszcserjék, melyek júliustól szeptemberig szinte folyamatosan virágoznak. Kertben való elhelyezésük során használhatjuk őket szoliterként, nyírott- és nyíratlan sövényként, de fácskává nevelve virágágyak központi eleme is lehet.

Az ’Eleonore’ erős virágzási erélyével és hófehér, kissé fodros, nagyméretű virágaival a kertjének egyik nyári ékszere lehet. Szoliterként és sövényként is alkalmazható, de társítani is nagyszerűen lehet. Amennyiben társítja, szánjon számára központi szerepet a társításban, emelje ki hófehér virágait.

Ültesse mögé a mediterrán hangulatú, színjátszó virágokkal teli 'Flower Power'® kékes-lilás virágú nyáriorgonát, elé pedig a lila virágú törpe nyáriorgonát (’Nanho Purple’), ugyanis ezek a nyáron hosszan virágzó, élénk színű cserjék közül az ’Eleonore’ szinte kiviláglik fehér színeivel.

A cserjék előtt kapjon helyet a ciklámen ’San Remo’ rózsa, amely egy csüngő koronájú magastörzsű rózsaoltvány, amelyet kiegészíthet a kellemes rózsaszín teahibriddel, a ’Kanizsa’ fajtával.

A rózsák elé ültesse a liláskék virágokkal teli gyapjas tisztesfüvet (’Silver Carpet’), az ágyás szegélyére pedig válassza az erős, aromás levelű citromillatú kakukkfüvet ('Golden Duwarsky').

Társításra javasolt növényfajták:

Buddleia weyeriana 'Flower Power'® - Kékes-lilás virágú nyáriorgona
Buddleia davidii 'Nanho Purple' – Lila virágú törpe nyáriorgona
Rosa 'San Remo' – Ciklámen, csüngő koronájú magastörzsű rózsaoltvány
Rosa 'Kanizsa' - rózsaszín teahibrid rózsa
Stachys byzantina 'Silver Carpet' - Gyapjas tisztesfű (liláskék)
Thymus citriodorus (x) 'Golden Duwarsky' - Citrom illatú kakukkfű

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-3 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Július - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, sövény

 

Védett tartalom

Videók