Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hemerocallis lilioasphodelus (syn.: Hemerocallis flava) – Sárga sásliliom

3.590 Ft

(ejtsd: hemerokállisz lilioaszfodélusz szinonim fláva)

Kiszerelés: 11x11 cm-es cserépben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 4-6 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: Kelet-Ázsiában és Európában ligeterdőkben, lápréteken őshonos, sajnos természetes élőhelyein napjainkra már nagyon megritkult, lágyszárú, gyöktörzses évelő. Hazánkban a Bakony, Keszthelyi-hegység, Vasi-dombvidék, Belső-Somogy, Dráva-sík stb. vidékein fordul elő.

Habitus: kb. 50-80 cm magas, bokros növekedésű, sötétzöld tőlevelei keskenyek (1-2 cm), szálasak, ívesen lehajlók, közepükön kiemelkedő gerinc látható, nagy díszítő értékkel bírnak.

Virág: május-július között, levéltelen száron, ágas legyezővirágzatban nyílnak tökéletes liliom alakú, citrusos illatú, citromsárga, elegáns, nagy virágai. A lepellevelek tövükön összenőttek, a bibe és a porzók ívesen felfelé görbülnek. Egy virágzat 8-12 db virágból áll. Délután – este bontják ki - általában csak 1-2 napra - szirmaikat, de heteken át új bimbók fejlődnek.

Talajigény: jó vízelvezetésű, laza, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: nagy, de fák és cserjék előterébe ültetve a félárnyékot is elviseli.

Vízigény: közepes, viszonylag jól viseli a szárazságot, de hosszú, aszályos időszakban öntözzük.

Gondozás: az elnyílt virágokat távolítsuk el a virágszárral együtt.

Társítás és elhelyezés a kertben: a sárga sásliliom könnyed, légies megjelenésével, termetével, illatos virágaival és sásszerű levélzetével kedves éke lehet bármely kertnek. Jól használható szoliterként, évelőágyásokban, szegélyekben, társításokban egyaránt.

Ha egy kellemes színvilágú, tetszetős, lepke- és méhcsalogató kertrészt alakítanánk ki a felhasználásával, háttérnövénynek válasszuk a krémfehér, majd zöldes virágú ’Annabelle’ cserjés hortenziát, valamint a feltűnően nagy és tömött, rózsaszín, illatos bugájú ’Pink Delight’ nyáriorgonát.

Előttük kapjon helyet a sárga sásliliom a csodatölcsérrel, melynek virágai hasonló napszakban nyílnak és az olajzöld lombú, féltelt, fehér virágaival nyár végétől pompázó ’Whirlwind’ szellőrózsa.

Végül a társítást a citromsárga, a porzó körül narancsos árnyalatú 'Arizona Apricot' kokárdavirággal és a fehér 'Sensation Compact White' ligeti zsályával tehetjük teljessé.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea arborescens 'Annabelle' – Cserjés hortenzia
Buddleia davidii 'Pink Delight' - Nyáriorgona
Anemone × hybrida 'Whirlwind' - Hibrid szellőrózsa
Mirabilis jalapa - Csodatölcsér (színkeverék)
Gaillardia aristata 'Arizona Apricot' – Évelő kokárdavirág
Salvia nemorosa 'Sensation Compact White' - Ligeti zsálya

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 50-80 cm
Ültetési tőtáv: 50-60 cm
Virágzási idő: június - július
Méhcsalogató: nem
Fényigény: nagy 
Vízigény: közepes 

Felhasználási terület: szoliter, ágyásszegélyek, vegyes évelőágyak, fák, cserjék, örökzöldek elé, kerti tó mellé, erdei kert, természetközeli kert

 

Védett tartalom